Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Aquest any es compleixen 140 anys de l’edició anual ininterrompuda del popular Calendario del Ermitaño de los Pirineos. Per celebrar-ho, Edicions Morera ha publicat un exemplar extraordinari, tant en castellà com per primer cop en català -El Calendari de l’Ermità-, actualitzant-ne continguts, seccions i col·laboradors, que el consoliden com un referent indiscutible de la informació del calendari festiu i laboral del món rural i de la cultura tradicional i popular. La presentació del nou calendari ha tingut lloc aquest dimarts al vespre al Consell Superior d'Investigacions Científiques.

El Calendari de l’Ermità és considerat, avui a Catalunya, un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX. Les novetats d’aquest exemplar extraordinari se centren en continguts vinculats al món de les pràctiques agrícoles i les aplicacions i cures de les herbes remeieres, a càrrec del caputxí fra Valentí Serra de Manresa, que hi col·labora per primer cop aportant tota la seva experiència en la matèria, recopilant dades com a arxiver del Convent dels Caputxins de Sarrià. "S'especialitza enguany en l'horticultura i la jardineria, pensant en aquesta nova realitat dels horts urbans i de les necessitats ecològiques dels nostres dies". Com a complement també sorgeix un nou quadern, Cuinar en temps de crisi, un receptari de fra Valentí Serra que presenta un recull d’experiències gastronòmiques basades en les tradicions culinàries conventuals. "Vol ser una resposta al que el papa Francesc deia a la seva encíclica Laudato Si' sobre el malbaratament dels aliments".

La publicació també destaca com a única per ser la compilació d’informació més extensa i l’agenda més completa de les festes majors de Catalunya i Andorra, fruit del treball intensiu de recerca de l’editor Norbert Tomàs, una tasca acumulada i actualitzada que també serveix per poder oferir una revisió acurada del Santoral català. "El Calendari de l'Ermità vol ser un instrument per no perdre la identitat i les tradicions", afirma fra Valentí, "ja que no s'entendria el treball, l'oci i la festa sense el misteri de nostre senyor Jesucrist, amb la seva encarnació, naixement, mort i resurrecció, que marca tot el calendari".

Alhora, aquest instrument ajuda a entendre una tradició que és prèvia al cristianisme, "tot el món dels estels, de la lluna, ja que no s'entén res del conreu de la terra i la jardineria sense tenir present les fases lunars i el moment més adequat per empeltar, sembrar o collir". El repte ara és acostar aquestes tradicions a les noves generacions i a les escoles, "per crear uns nous lectors fidels que s'afegeixin als que durant 140 anys han fet possible aquesta publicació".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.