Vés al contingut
Catalunya Religió

(Solidaritat SJD) Aure Farran, periodista i coordinadora de l'Ara Criatures, ha estat l'encarregada de moderar la taula rodona 'Adolescents, salut mental i pandèmia' que ha comptat amb la participació de Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista; Isaura González Cots, representant del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; i Montserrat Dolz, cap del servei de salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Una recent enquesta elaborada pel CIS, revela que la població entre els 18 i 24 anys ha viscut la crisi sociosanitària amb el doble d'ansietat que la mitjana de la població. Concretament, un 30,3% dels joves han patit trastorns d’ansietat el 2020, el doble del 15,8% dels adults. Els tres experts han reflexionat sobre com s'ha viscut, des del seu punt de vista, aquesta situació i quines són les claus per curar les ferides emocionals que deixen els confinaments i les restriccions en els i les adolescents.

La representant del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Isaura González Cots, ha denunciat que "als mitjans i a la societat es va donar una imatge negativa dels joves i no tot ha estat així, doncs també va haver joves que es van organitzar, en els moments més difícils, per ajudar els altres". Segons ella, "els adolescents han estat els grans oblidats" i ha reivindicat la importància de donar veu als joves també en espais polítics: "Resulta que quan s'ha de decidir sobre les persones joves ningú va a preguntar-los. Hi hauria d'haver una mica més de veu política i desmentir la idea que els adults són els que decideixen per nosaltres". Això sí, "ens hem adonat que la salut mental és un àmbit que, segons la situació, ens pot afectar a tots i totes".

Per la seva banda, Funes, ha destacat que bona part de l'estrès, l'ansietat i els altres trastorns que ha fet aflorar la COVID-19 "ja hi eren abans" perquè tot adolescent ha viscut "un temps d'obligacions i un temps de felicitat" a la seva vida, però alerta que ara les noves generacions tenen la sensació que s'estan perdent experiències vitals, especialment a causa de les limitacions de les relacions socials per la pandèmia: "De cop i volta només hi ha escola i família, i la pregunta és: on col·loquem la felicitat?". Per a ell, és vital escoltar-los: "Tot adolescent se sent important quan l'escoltes en la normalitat de la vida quotidiana".

La cap del servei de salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu, Montserrat Dolz, coincideix i reitera que "cal estar atent i no perdre oportunitats d'escolta". Segons la seva experiència, compartida en l'acte celebrat el 13 d'abril, "un senyal molt important d'alerta és el canvi, alguna cosa que es trenca, un canvi de conducta. Cal preguntar-se com era aquesta persona i com és ara. ¿Era molt sociable i ho ha deixat de ser?. Tenir una escolta activa perquè no sempre hi ha una demanda explícita d'ajuda". Per a ella, s'ha de posar els adolescents al centre: "És important saber què els hi passa, entendre el seu malestar, però també ser capaç de saber què podem fer nosaltres com a xarxa sanitària, familiar, social i educativa i com ho reben". Ha de ser "una resposta com més àmplia millor perquè, si no, serà només parcial".

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.