Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Jesuïtes) Aquest dilluns s’ha presentat a Barcelona el document 'Crisi de solidaritat, solidaritat davant la crisi', una reflexió de la Companyia de Jesús a Espanya per ajudar a interpretar el temps actual i impulsar un major compromís a favor del bé comú.

L’acte de presentació ha tingut lloc a la seu de l’IQS i ha comptat amb la participació d’un dels responsables de la redacció del document, Luis Arancibia, director adjunt de l’ONG Entreculturas. Arancibia ha explicat que no es pot entendre d’on ve el document sense tenir en compte la dimensió fe-justícia i el treball a les fronteres que caracteritza la missió de la Companyia de Jesús.

L’objectiu del document és aprofundir en l’anàlisi del moment que vivim, però no de qualsevol manera, sinó que cal “deixar-nos commoure per la realitat, perquè això fa canviar la nostra perspectiva”. Després ve la interpretació i la reflexió, per tal de donar una mica de llum i, fins i tot, una paraula pública davant les dificultats i reptes que es plantegen. El nou context eclesial, amb el lideratge del papa Francesc, “ens fa sentir convidats, animats i esperonats en aquesta direcció”, ha dit.

El ponent ha destacat també el valor del document com a projecte conjunt i compartit per part de sectors i institucions que formen la Companyia de Jesús i que treballen en àmbits ben diversos. Precisament això s’ha volgut fer visible en el debat que ha seguit a la presentació del document, i en el que s’ha fet palès que és necessari el compromís i l’aliança en tots aquests àmbits per tal de promoure una veritable transformació social. Hi han participat Albert Florensa i Josep Miralles, professors de l’IQS i d’ESADE, respectivament, M. Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium, i Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia, que promou el diàleg i la reflexió social.

Ajudar l'alumnat a conèixer i interpretar la realitat

Moderats i interpel·lats per Oriol Llop, responsable de comunicació d’ESADE, els dos professors universitaris han reflexionat en veu alta sobre les dificultats i oportunitats per a fer conscient al seu alumnat de la realitat de les persones més desfavorides, que, com han reconegut, sovint és desconeguda per als estudiants. Tots dos han assenyalat la importància que els nois i noies puguin fer experiències de contacte amb realitats socials diverses i amb les iniciatives de canvi, perquè només així es faciliten processos de conversió i transformació personal i social.

Albert Florensa reclamava el compromís de les universitats per “fer conscients els alumnes de les conseqüències de les seves accions i explicar-los que un bon professional no és només el que fa bé les coses, sinó també el que fa bé als altres i a la societat”.

Posar rostre a la pobresa

Des de les entitats que treballen en acció social i, per tant, en contacte directe amb la pobresa i la marginació, M. Carmen de la Fuente recordava que cal tenir present que “parlem de persones i famílies, de vides i històries concretes”. També ha alertat davant una solidaritat efímera, “que ens mou però no ens commou” perquè tal com apareix, pot desaparèixer.

En línia amb això, Xavier Casanovas, de Cristianisme i Justícia, ha volgut assenyalar que la reflexió i l’anàlisi social ha de partir sempre de la situació de les persones. “Per saber si anem o no en la bona direcció hem de veure si ha millorat o no la situació de les persones que més pateixen”, ha dit. Tant De la Fuente com Casanovas coincideixen que la mobilització social i el canvi d’estructures per avançar cap a un nou model de societat han d’anar acompanyats per un canvi personal en cadascú de nosaltres.

Compromisos

Així com el document acaba amb els compromisos que assumeix la Companyia de Jesús i les persones i institucions que la integren, els participants a la taula rodona han expressat també en veu alta allò en què es comprometen a treballar per a promoure la solidaritat des de la seva organització.

Per Albert Florensa, les universitats “hem d’ensenyar que la ciència i la tècnica no són neutres” i és important que la recerca contempli la dimensió de justícia. Des d’ESADE, Josep Miralles deia que “cal donar solidesa personal, intel·lectual i social als alumnes, perquè siguin bons professionals capaços de transformar el món”, tot i les tensions que això comporta dins del món empresarial.

M. Carmen de la Fuente, per la seva banda, recollia el compromís “d’acompanyar, servir i defensar els més vulnerables”, però reclamant que no sigui una tasca que es delega en aquells que fan acció social, o una activitat afegida, sinó que sigui assumida per part de tots i afecti tot allò que fem. Finalment, Xavier Casanovas expressava la voluntat de seguir treballant per promoure la reflexió i el pensament crític, i teixir aliances amb molts col·lectius i plataformes amb els que coincidim en el desig de treballar per una societat més justa.

L’acte va comptar amb la presència i intervenció del director de l’IQS, Pere Regull, i el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.

El document i els diversos materials de treball es poden trobar en aquesta pàgina web.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.