actualitat

 
Dv, 15/03/2019
(Jesuïtes Educació / Companyia de Jesús) Fa tres mesos, el 13 de desembre, vam fer públic l’inici d’un procés d’escolta a tots els centres educatius de la Companyia de Jesús a Catalunya. A data d'avui, aquest procés encara no ha conclòs, ja que algunes notícies i algun cas conegut recentment ens fan mantenir-lo obert.
Dv, 15/03/2019
(CR) Les comunitat religoses que s'apleguen al voltant de Grup de Treball Estable de Religions i les comunitats musulmans que en formen part han publicat aquest divendres diversos comunicats de condemna dels atemptats contra dues mesquites a Nova Zelanda. 
 
Comunicat del Grup de Treball Estable de Religions
Dv, 15/03/2019
(GIEC) Sota el lema «El Seminari, missió de tots», el proper diumenge 17 de març, prop de la festa de Sant Josep, se celebra el Dia del Seminari, el dia en què el cristians prenem consciència d’una manera particular de la importància del Seminari, preguem amb intensitat per les vocacio
Dv, 15/03/2019
(Escola Concertada) L’escola concertada catalana ha presentat aquest dijous en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes una campanya unitària per reivindicar la seva tasca social i pedagògica a Catalunya i posar en valor el seu model educatiu.
Dij, 14/03/2019
(Glòria Barrete –CR) Històrica visita. Així han qualificat la gran majoria de mitjans de comunicació el viatge apostòlic del papa Francesc als Emirats Àrabs que va tenir lloc del 3 al 5 de febrer de 2019.
Dc, 13/03/2019
(Jesuïtes) Aquest dimarts 12 de març les escoles de la xarxa Jesuïtes Educació han celebrat la diada de Sant Ignasi, una jornada en què els centres educatius de la Companyia de Jesús a Catalunya aprofiten per apro
Dc, 13/03/2019
(Glòria Barrete –CR) Jorge Mario Bergoglio el 13 de març del 2013 va esdevenir el papa Francesc. Fa sis anys de l'elecció de Francesc com a bisbe de Roma. Una efemèride que ens serveix per rememorar alguns aspectes del darrer any de pontificat que ha hagut d'abordar Francesc.
Dm, 12/03/2019
(La Caixa) L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, i la impulsora del programa Invulnerables, Sor Lucía Caram, han inaugurat aquest dilluns 11 de març a la tarda un nou espai a Manresa d
Dm, 12/03/2019
(Vedruna) Gairebé 300 alumnes faran de professors en una jornada formativa “EdTech” que tindrà lloc a CaixaForum de Barcelona el proper dissabte 16 de març. L’esdeveniment, adreçat a docents d’arreu és el primer a tot Europa d’aquestes característiquesi i compta ja amb 390 inscrits. 
Dll, 11/03/2019
(Laura Mor –CR) Aquesta matinada ha marxat una dona clau en la renovació de la pedagogia i la catequesi del nostre país. Després d'una vida orientada als més petits, Enriqueta Capdevila ha mort amb 84 anys.
Dll, 11/03/2019
(Scholas Ocurrentes) "No valorem el que tenim fins que ho perdem" (Óscar, 15 anys); amb aquesta frase arrencava la segona edició de Scholas Ciutadania a Barcelona, programa educatiu de la Fundació Scholas Occurrentes i que reuneix des del dijous 7 i fins el proper divendres 15 de març a estudiants de 12 col.legis de la ciutat comtal.
Dll, 11/03/2019
(Claretians) Un mes després que es conegués un primer cas de presumptes abusos en un dels nostres centres educatius, actualitzem la informació rebuda i les mesures preses per afrontar-les.
Dll, 11/03/2019
(Lucia Montobbio/CR) Najia Lofti és economista especialitzada en economia i finances islàmiques. És directora i presidenta de la primera cooperativa de Serveis Financers Islàmics a Catalunya, a l’hora que professora de finances islàmiques a la UAB i professora de Etnologia del Magreb a la Universitat de Barcelona.
Dv, 8/03/2019
(Rosa Masferrer-Unió de Religiosos de Catalunya) Avui, dia 8 de març, ens felicitarem, es faran accions per celebrar i fer-nos visibles. Es publicaran milers de notícies i es llegiran manifestos arreu del món.
Dv, 8/03/2019
(Mans Unides) Per tercer any consecutiu, les mobilitzacions, protestes i reivindicacions de les dones ompliran els carrers coparan els titulars dels principals mitjans de comunicació en un moviment mundial que ja sembla imparable.
Dv, 8/03/2019
(Glòria Barrete i Laura Mor –CR) El 8 de març també serveix per aturar-se i valorar. Les redactores de Catalunya Religió hem rellegit les entrevistes a dones que hem produït els darrers cinc anys. I aquí us presentem algunes percepcions.
Dv, 8/03/2019
(OHSJD) Aquest divendres 8 de març es celebra la solemnitat de Sant Joan de Déu. Per aquest motiu, Jesús Etayo, Superior General de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, ha enviat un comunicat a la comunitat, que reproduïm a comunicació.
Dij, 7/03/2019
(La Caixa) Les dones tenen de mitjana el 30 % menys de probabilitats de ser citades per fer una entrevista de feina que els homes amb les mateixes característiques.
Dij, 7/03/2019
(CR) El cardenal Joan Josep Omella ha anat aquest dijous al matí a TV3 per anunciar la creació d’una comissió d’experts per atendre les víctimes d’abusos dins de l’Església.
Dij, 7/03/2019
(Escola Pia) Escola Pia de Catalunya ha adreçat una carta al gènere masculí per reivindicar la jornada de vaga d'aquest 8 de març. A continuació reproduïm el document: 
"Benvolguts companys del gènere masculí:
Dij, 7/03/2019
(Pastoral Obrera) Avui, 8 de març, reivindiquem un cop més una societat igualitària on tothom, independentment de la seva identitat de sexe, gènere, edat, orientació sexual, classe social, cultura, religió o ètnia, tingui les mateixes oportunitats per formar-se, treballar i tenir una vida digna.
Dc, 6/03/2019
(Glòria Barrete –CR) La primera Església que la Mar Galceran va conèixer va ser la família, Església entesa com a comunitat de persones que viuen la fe. Una fe transmesa per via femenina, a través del testimoniatge de la seva mare i la seva àvia materna, que va ser l'humus idoni per continuar un camí de vida marcat pel compromís amb els més febles i els qui pateixen.
Dm, 5/03/2019
(Jordi Llisterri-CR) Els jesuïtes han explicat la seva actuació davant d’una denúncia per abusos contra dos religiosos de la Companyia de Jesús que s’han publicat aquest dimarts. El cas afectaria a dos capellans durant els anys 80 a l’escola dels Jesuïtes de Sarrià. Un cas ja era conegut i va ser condemnat per la justícia civil el 1992, el del pare Lluís Tó, ja mort.
Dm, 5/03/2019
(Glòria Barrete –CR) Roma, Mallorca, Menorca i Barcelona. Podria ser la mini gira d'estiu d'alguna banda de música però són les ciutats que han acollit l'exposició 'Ramon Llull, 700 anys de missió', que es pot veure al temple expiatori de la Sagrada Família fins al 31 de març.
Dll, 4/03/2019
(Laura Mor –CR/La Garriga) El divendres a la tarda es reuneix amb el grup de joves de confirmació de la parròquia de Sant Esteve. Mercè Serra té 53 anys, és mare de família, mestra de religió en una escola pública i de jove ja feia de catequista.
Dg, 3/03/2019
(Claretians) Cada setmana el claretià Antoni Daufí il·lustra l’evangeli que pertoca aquell diumenge i el difon per correu electrònic. Situa els personatges en circumstàncies d’ara. “Una de les meves dèries és representar l’Evangeli avui”, diu.
Ds, 2/03/2019
(Claret) Barcelona, 26 de febrer de 2019. Un any més la Llibreria Claret inicia la Quaresma amb diversos materials editats i publicats per l’Editorial Claret.
llegiu més

recull de notícies

 
Dc, 13/03/2019 | Diari de GIrona
Dc, 13/03/2019 | El Punt Avui
Dc, 13/03/2019 | Estris
Dg, 10/03/2019 | El Nacional
Dm, 05/03/2019 | El Periódico
Dll, 04/03/2019 | El País
llegiu més

panoràmica

 
 
Les homilies a Sant Felip Neri
2on de Quaresma. Cicle C Barcelona, 17 de març de 2019   Com és la civilització actual? És una civilització sense misericòrdia a on manen -els diners -els mercats -la competitivitat -el fracàs dels dèbils -el triomf dels forts En una civilització com aquesta correm el greu risc d’oblidar què signifi...
 
Ventijol suau
    L’any 1933 va ser un any terrible per a la cristiandat a Alemanya. Hitler primer va neutralitzar l’Església Catòlica. Sabia com tractar amb aquesta Església i va assolir els seus objectius. Després d’una negociació secreta, el 20 de juliol d’aquell any anuncià la firma d’un Concordat entre el Re...
 
Una font que raja sempre
Déu nostre, autor de la vida i de la salvació, que ens oferiu aquest temps de conversió perquè ens acostem més a vós, feu que sapiguem viure un esperit de pregària més intens, i tinguem cada dia un cor més semblant al vostre.   Déu, Pare de l’amor, el vostre Fill Jesucrist ens ha convidat a descobri...
 
Laeto animo
Ja em perdonaran perquè si algú vol girar el sentit d’aquest text pensarà que ens preocupa més l’Església que les víctimes. Només és una perspectiva més que complementa l'epicentre del terratrèmol que vívim aquests dies: les víctimes que han patit abusos. Josep Maria Tamarit, catedràtic de dret pena...
 
Apunts eticopolitics
Aquest dia 8 de març és una nova crida a prendre consciència d’un dels grans reptes que té plantejada la humanitat: promoure la dignitat de les dones i la superació de totes aquelles estructures socials, paradigmes mentals, actituds, llenguatges i situacions que, arreu del món, porten al menyspreu, ...
 
Betel. Arquitectura, Art i Religió
Normalment pensem que els arquitectes “fan” (dissenyen) les esglésies, i sol ser veritat, però... les esglésies “fan” (formen) als arquitectes? Aquesta és la innovadora pregunta de fons d’un llibre que no he llegit i d’un autor que no conec personalment del qual es feia ressò aquest diumenge passat ...
 
Visió positiva
Un dels signes de la maduració i la saviesa humana és aprendre a gestionar la soledat; la pròpia i la dels altres. I si això és cert en qualsevol temps, en èpoques com l’actual és molt més important i urgent, car la soledat augmenta i pot arribar a uns nivells insuportables. Tothom sap què és la sol...
 
llegiu més