Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

Cada any demanem a una persona o a un representant d’una institució de relleu que feliciti el Nadal als lectors de CatalunyaReligió.cat. Aquesta vegada tenim la veu de les benedictines del Monestir de Sant Benet de Montserrat. L’abadessa, Montserrat Viñas, és qui ens felicita el Nadal amb el text que van rebre durant l’Advent els amics de la Xarxa CatReligió. Ella, amb altres germanes, és qui va posar en marxa el reconegut taller de ceràmica del monestir que ha decorat amb les seves populars figures centenars de parròquies, centres religiosos i cases de tot Catalunya. En l’Any Espriu, el poeta inspira aquesta felicitació de Nadal i d’un nou any en el que esperem “que no sigui decebuda la nostra esperança”. Bon Nadal a tots els lectors de CatalunyaReligió.cat!

Lletra de Nadal

(Montserrat Viñas) Des de Sant Benet de Montserrat, des d’aquí dalt la carena, on el vent bufa fort, el cel és d’un blau intens i l’horitzó no té límits, voldríem ser com el sentinella de què ens parla el profeta Isaïes quan diu: “Puja en una muntanya ben alta, tu que portes bones noves a Sió; alça ben fort la veu, tu que portes bones noves a Jerusalem. Crida, no tinguis por! Digues a les viles de Judà: ‘Aquí teniu el vostre Déu!’” Is 40,9

Sí, malgrat les fosques nuvolades, les incerteses, els moments difícils en què ens toca viure per la crisi econòmica, que ha deixat i continua deixant tants homes i dones sense feina, sense futur laboral, sense casa, sense el caliu d’una llar, malgrat tot, tenim una Bona Nova: Nadal ens fa present ara i aquí el nostre Déu. El Déu fet feblesa. El Déu de l’amor sense límits, malgrat els límits que nosaltres li posem. El Déu que es fa com nosaltres, fent seu el patiment de cada ésser humà, ja sigui per la malaltia, per l’odi, pel menyspreu, per la injustícia, pel racisme, per les tortures o la pena de mort. És “el Déu amb nosaltres” que ens dóna la força per lluitar contra tantes injustícies que ens ofeguen i no ens deixen ser.

A tots els amics de CatalunyaReligió.cat, els desitjo que aquest nou Nadal sigui realment una “Bona Nova”, un signe d’esperança, una nova il·lusió per construir una societat més humana, més justa i lliure, que sapiguem posar tot el nostre talent de seny i de rauxa, de lluita i de serenor, al servei del nostre poble i de tots els qui conviuen amb nosaltres. Així “recobrarem les forces, alçarem el vol com les àguiles, cami­narem sense cansar-nos, sense defallir”. Is 40,31

I ja que aquest any celebrem els cent anys del naixement del nostre estimat poeta Salvador Espriu, acabo amb un poema d’ell de 1984, molt adient al que estem vivint:

I potser aleshores ens serà permès de començar,
sense classes socials, ni odis religiosos,
ni diferències cruels i injustes pel color de la pell,
la nostra peregrinació a través de l’espai,
cap a la pensada llum,
i de seguir sense temença les misterioses
vies interiors de Déu, del no-res,
els infinits i lliures i alhora
necessaris camins veritables de la bondat.

Que no sigui decebuda la nostra esperança,
que no sigui escarnida la nostra confiança:
així molt humilment ho demanem.

 

Montserrat, Nadal de 2013
Montserrat Viñas, abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat.