Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Glòria Barrete CR) Fra Valentí Serra de Manresa ens rep al convent dels caputxins de Sarrià de Barcelona amb el davantal de treball posat. Ho té tot preparat per bastir un pessebre espontani, ràpid, senzill, i ple de l’esperit i els elements essencials necessaris. Catalunya Religió felicita als lectors el nou 2020 amb el caputxí i arxiver, fra Valentí Serra de Manresa, autor del llibre ‘El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme’, acabat de publicar per l’Editorial Mediterrània.

“En el pessebre trobem tota la nostra existència”, afirma, “totes les edats, les famílies, els treballadors, o els animals”. Però sobretot, recorda, apareix en el pessebre el que Jesús ha vingut a portar al món, “la pau, l’amor, la fraternitat, l’amor per les coses senzilles, i també la pobresa, la preferència del fill de Déu”.

Una escola de catequesi, el pessebre, que per a fra Valentí serveix per instruir els més petits de casa sobre “el més essencial de la nostra fe”. Un pessebre que no acaba el seu simbolisme i les seves accions un cop ha nascut el fill de Déu el 25 de desembre, sinó que continua fins més enllà de la festa de Reis i que pot continuar en el cor i vida de cadascú de nosaltres.

En el pessebre del segle XXI, reconeix, l’escena més punyent “és que el fill de Déu neix a la perifèria, entre els pobres i en pobresa”. És per això que els seguidors de Jesús han de trobar, demana fra Valentí, en els pobres “el rostre i la imatge de Jesús”.

“Tant de bo l’esperit de les Benaurances transformés el cor del món i el cor de totes les persones, i que sobretot neixi Jesucrist en l’interior de cada persona”, clou el caputxí la seva reflexió.

Cada any una personalitat desitja un bon any als lectors de Catalunya Religió: el 2012 va ser la ninotaire Pilarín Bayés a Vic; el 2013, sor Lucia Caram a Manresa; el 2014 la música del Grup de Gospel dels maristes; el 2015 el bisbe Joan Piris, ho feia des dels pisos del seminari de Lleida; el 2016 ho va fer la comunitat parroquial de la parròquia Sant Francesc d'Assís de les Franqueses del Vallès, el 2017 el grup Kairoi vinculat als maristes, el 2018 els promotors de la campanya #TrencantFronteres, i el 2019 els mercedaris amb motiu dels seus 800 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.