Actualment estem immersos en un canvi profund de paradigmes, passant d’una visió fragmentària i jeràrquica a una visió circular, holística i integradora de la realitat, en la qual tot està interrelacionat i és interdependent. Com alguns diuen, més que una època de canvi es tracta d’un canvi época. Ara, potser més que mai, aquesta realitat es va palesa i ens crida urgentment a abraçar-la.  

[Foto: Pixabay]

Plaça de Sant Pere del Vaticà. Divendres 27 de març 2020

Pregària en temps d’epidèmia

[Text íntegre]

Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos.

Ja em perdonaran el títol però no és el cas. A mi em va confirmar mossèn Vidal Aunós, el qui anys després va acollir la tancada d'immigrants a la parròquia de Sant Maria del Pi. I em va confirmar a  la parròquia de Sant Medir, on es va fundar Comissions Obreres clandestinament durant el franquisme.

Els bisbes de Catalunya han tret un petit comunicat on parlen amb autoritat sobre la realitat del país. Els bisbes han donat un pas important per sortir d’un llarg silenci mantingut en els darrers temps sobre el moment polític de Catalunya. És evident que davant dels dilemes de la societat catalana l’Església catòlica no pot estar en  silenci o amagar-se en la indiferència de la neutralitat.

Hi ha moltes maneres de classificar esglésies.

De petita em passava amb les fonts. A la muntanya, amb l’esplai i la fatídica cantimplora buida, o al pati cimentat de l’escola, quan l’entrenadora de bàsquet ens concedia els quinze segons de gràcia. Tot i que el líquid de la ingesta variava, de fred i ferrós, a escaldufat i amb regust de clor, era la mateixa experiència en dos escenaris diferents.

Dijous Sant

Barcelona, 9 d’abril de 2020

Avui és un dia gran i formós per a la nostra fe i vida cristiana. En el llarg o curt camí de la nostra existència necessitem nodrir-nos, necessitem el pa de Vida. L’Eucaristia és el pa de Vida. Quan Jesucrist ens convida a celebrar l’Eucaristia no ens convida a dir missa. A què ens convida?

Les epidèmies han estat un fenomen recurrent al llarg de la història humana. Les cròniques històriques i la literatura recullen múltiples referències a la pesta i altres malalties que han afectat la població en diferents llocs i moments. Per exemple, ja Tucídides a La història de la guerra del Peloponnès explica la pesta que l’any 430 aC va assolar Atenes.