Vés al contingut

Cal insistir amb el tema dels refugiats que venen de l’Orient Mig a fer d’Europa la seva casa d’acollida. La imatge del tren aturat a pocs kilòmetres de la capital d’Hongria és una metàfora de la paràlisi de la majoria de governs europeus davant d’aquesta situació. L’asil als refugiats avança tan lentament que sembla que tot s’atura, mentre les persones esperen amuntegades a l’estació de Budapest la seva sortida cap a qualsevol país. Si pot ser Alemanya, millor; però qualsevol destinació serà bona per la seva esperança. Les imatges de persones atropellant-se les unes a les altres per ocupar un seient al futur era colpidora. Com ho fou la imatge de l’infant surant mort a les platges turques. Era difícil contemplar aquestes imatges sense sentir indignació i vergonya.

Mentre passava tot això el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, era rebut per les màximes autoritats europees, entre elles el president del Parlament europeu Martin Schulz, sense que cap d’ells li qüestionés públicament que el comportament del seu govern en aquests dies és impropi d’un país demòcrata d’acord als propis estàndards de la Unió Europea. Ningú a aixecat la veu exigint un canvi de política d’Hongria vers els immigrants, l’enderrocament del mur i filades en les fronteres i, per anar més a fons, comminar a Hongria un canvi immediat de política o la seva possible sortida de la UE per antidemocràtics o, si molt m’apuren, per feixistes. Perquè, només una mentalitat feixista pot afirmar, com ho ha fet el primer ministre Viktor Orbán que “l’arribada massiva de musulmans posa en perill la identitat cristiana d’Europa”. Això és racisme del més pur estil feixista. Com resulta inadmissible per un país democràtic fer pujar els refugiats, persones totalment desesperades i que l’únic que volien era sortir de Budapest, en un tren fent-los creure que anaven definitivament a Alemanya i, pocs kilòmetres després, desviar el tren a un camp de refugiats. Esgarrifós. ¿On és el respecte dels drets humans per part dels governants hongaresos? ¿En nom de quins valors cristians han espoliat la poca esperança dels refugiats? Senzillament, o el poble hongarès canvia de governants o l’ultradretà Viktor Orbán i els seus no poden seguir formant part d’un projecte europeu que considero hauria de tenir, com a referent principal, la defensa i promoció de la dignitat i els drets de les persones.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.