Vés al contingut

Avui és la festivitat de Sant Benet, el pare fundador de l’ordre benedictina. Aquesta efemèride permet evocar l’actualitat del seu gest de deixar-ho tot per seguir a Jesús per tal trobar l’amor immens de Déu i estimar amb major plenitud els demés. Benet de Núrsia proposà una vida en comú ordenada per unes normes, la Regla. Sota el seu guiatge espiritual, milers de benedictins i benedictines, han donat testimoni de que es podia viure de manera diferent en relació a com proposava el món. El gest de renúncia de Benet a les fastuositats del món per tal de pregar i treballar conjuntament amb altres persones, era una forta crítica al sistema de valors i la moral que regien en la societat del seu temps. Des dels seus inicis, la vida en comunitat sota la regla benedictina aportà un conjunt de valors alternatius al mainstream del seu temps.

El pare abat de Santa Maria de Montserrat, Josep Maria Soler, en la homilia commemorativa de la festivitat, ha fet un excel·lent reflexió sobre el que Benet de Núrsia pot aportar a la societat contemporània. Amb encert pedagògic, el pare abat ha projectat el diàleg de sant Benet amb l’emperador bàrbar Tòtila a la realitat actual. Amb agudesa, ha identificat els grans trets definidors del declivi de la civilització europea. Ha esmentat l’egoisme i les pors del estats, l’individualisme de les persones, l’imperi dels interessos econòmics; també ha esmentat la pèrdua d’ideals, la corrupció o l’hostilitat a la transcendència humana. Tot aquests fets són preocupants signes del temps que mostren una Europa envellida i cansada, mancada d’esperança i amb poc aclarida de com construir un futur sobre uns valors nous. Davant d’aquest situació, el pare abat ha reivindicat la figura de Sant Benet com inspirador d’uns valors morals alternatius que poden contribuir a la regeneració d’una societat abandonada a l’imperi de l’egoisme i la futilesa.

També nosaltres hem de comprendre el sentit del diàleg de sant Benet amb l’emperador bàrbar Tòtila perquè “a la nostra època els bàrbars no esperen a l’altra costat de les fronteres, sinó que porten governant-nos des de fa temps”, escriví el pensador Alsdair MacIntyre. Els bàrbars estan entre nosaltres governant i assumint importants responsabilitats en els àmbits econòmics, socials i culturals. El nostre problema és, per MacIntyre, “la nostra falta de consciència d’això constitueix part de la nostra difícil situació”. El camí per avançar és, així conclou el seu llibre “Tras la virtud”no estem esperant a Godot, sinó a un altre, sens dubte molt diferent, a Sant Benet”. Per això, la homilia del pare abat de Santa Maria de Montserrat ha estat molt oportuna i les seves paraules són prou il·luminadores per comprendre on estem i cap a on hem d’avançar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.