Vés al contingut

No afirmo res de nou si dic que el futur de l’Església catòlica passa, en bona mesura, per trobar un millot encaix dels laics dins del complex sistema eclesial. És cert que en els darrers anys es normal trobar alguns laics ocupant llocs rellevants dins de l’estructura eclesial i cada cop més. Aquesta circumstància no evita considerar que l’Església catòlica es troba fortament clericalitzada. A més, tinc la sensació que això no es resoldrà significativament a curt termini. No obstant, es poden prendre algunes mesures que encaminades a crear importants masses crítiques que facin irreversible el canvi d’orientació a favor d’un major protagonisme dels laics.

Les parròquies és un bon àmbit on estimular iniciatives a favor d’una major presència i protagonisme dels laics en la vida de la comunitat eclesial. Sé que moltes comunitats parroquials estan donant passos ferms en aquesta direcció des de fa molts anys. L’Església catòlica catalana ha sabut ser capdavantera en els moments de renovació eclesial; per això cal seguir donant suport actiu al que moltes parròquies estan fent. Però també cal crear les condicions perquè pugui aparèixer noves iniciatives tendents a donar un major pes als laics en la direcció de la comunitat parroquial. Assumint que, preveres i laics, formen una única comunitat que dóna testimoni de l’amor de Crist en un àmbit de referència concret.

Dins dels diversos carismes que els laics podrien assumir un d’ells fora el d’actuar de dinamitzadors dels espais de culte a fi de puguin estar oberts al màxim nombre d’hores per tal de poder ser vertaders espais d’acolliment als qui ho necessitin: “veniu a mi els assedegats” o "veniu a mi, tots els qui esteu cansats i afeixeguts" deia Jesús. Per fer-ho possible, segur que hi ha molts laics que podrien fer magníficament aquest primer acolliment espiritual en els temples que ara, per manca de preveres o altres circumstàncies, estan tancats. Calen noves dinàmiques, tan perquè són necessàries per la nova església que demana el papa Francesc, com perquè a la societat hi ha persones que s’acosten als temples cercant un espai d’acolliment i calidesa humana.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.