Vés al contingut

La llibertat de creure és una gran joia perquè expressa l’acte màxim d’exercir la llibertat personal i el fet mateix de creure esponja l’ànima. Creure esdevé una manifestació màxima de la dimensió antropològica de tota existència. Llibertat i creença esdevenen una unitat que singularitza tot individu. Perquè és propi de tota persona exercir la llibertat de creure o no. Així ho expressà de forma precisa Siràcida: "si tu vols, guardaràs els manaments: ets tu qui has de decidir si et mantindràs fidel. Tens al davant foc i aigua: pren el que vulguis". Aquest fragment del llibre de l’Eclesiastés resumeix la meva íntima convicció que la fe és una do i un exercici de la llibertat personal. La fe cristiana neix de la llibertat de tot individu de creure. No és cap imposició, sinó l'exercici d'un do gratuït. Convido a lectura contemplativa del llibre de l’Eclesiàstic o Siràcida. És un llibre escrit en grec i que no forma part del cànon hebreu. Fou integrat a la traducció grega dels Setanta i després a la Vulgata. Normalment les versions protestants no el tenen, però sí les traduccions ecumèniques, que per norma posen els deuterocanònics entre els 2 Testaments.

La fe, com diu encertadament Ignasi Ma. Fossas, prior del monestir de Santa Maria de Montserrat, és companya de vida. Ho és per aquesta íntima relació entre la llibertat i la creença. La vida de tot cristià va unida a aquesta vivència de la fe com una decisió que aporta joia i felicitat. Es tracta d’una companyia íntima que dóna calidesa a l’existència i l’amara de pau interior. En aquesta presència en l’interior de l’ésser es percep la fe com una vivència que aporta sentit a l’existència i contribueix a la humanització de la persona. A partir del nucli essencial de la fe cristiana: la mort i resurrecció del Crist, la vida es situada en l’òrbita de l’amor que tot ho pot i tot ho salva. És això com la fe esdevé companya dolça de vida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.