Vés al contingut

Avui algunes esglésies de Catalunya han pregat per les persones que han estat víctimes d’abusos sexuals per part d’eclesiàstics. També han pregat solidàriament per la comunitat benedictina de Montserrat a la mateixa hora que unes poques persones amb pancartes es manifestaven a la plaça dels Apòstols del Monestir de Santa Maria. A la meva parròquia, santa Maria del Taulat i Bernat Calbó del Poblenou de Barcelona, la pregària ha estat: “preguem avui especialment per tots aquells que durant la seva infantesa o joventut van ser víctimes dels abusos sexuals, de poder o des consciència per part d’eclesiàstics. Preguem també per aquells que han abusat dels altres, perquè en siguin conscients amb el seu penediments. I, en aquests moments de descrèdit, preguem per la comunitat benedictina de Montserrat”.

A la missa conventual del monestir el pare Abat ha esmentat aquesta situació i ha demanat per tres cops perdó i ha condemnat “qualsevol tipus d’abús realitzat a menors”. L’abat Josep Mª Soler, en nom seu i de la comunitat, ha demanat “humilment perdó a les víctimes, ens solidaritzem amb el seu dolor i els oferim el suport de la comunitat” . De manera explícita s’ha demanat perdó “per les coses que en el passat, a Montserrat, no s’hagin pogut fer prou bé i hagin pogut facilitar comportaments indignes”. L’abat ha reiterat la voluntat de transparència per escatir els fets denunciats i actuar en conseqüència segons els resultats d’aquesta investigació. També ha manifestat que a la comunitat monàstica li ha “dolgut certes expressions aparegudes en alguns mitjans que semblava que estenien la sospita d'agressors sexuals al conjunt del monjos”. Les paraules de l’abat Josep Maria Soler, parlant en nom propi i de la comunitat, han estat clarificadores i oportunes per deixar ben clar que els fets denunciats “són totalment contraris a la vocació rebuda” i que el compromís comunitari és de seguir sent humils i bons monjos per fer creïble l’Evangeli de la misericòrdia.

Confio que el coratge sostingut que ha tingut aquesta comunitat per proclamar la veritat i la llum en moments molt difícils per la història d’aquest país, ajudi a reparar i sostenir el patiment d’unes persones que foren víctimes d’uns comportaments condemnats pel propi para Abat. És essencial que la comissió d’investigació faci bé la seva feina, arribi a les conclusions adients a fi d’aclarir els fets i esvair qualsevol sospita, i, s’escau depurar les responsabilitats que calguin i atendre les víctimes d’una manera justa. Estic convençut que, com en tantes altres situacions, la comunitat monàstica de benedictins sortirà enfortida i seguirà fidel en el camí de l’anunci joiós de la fe en Jesucrist i mantindrà viu el seu engatjament amb la societat catalana que l’estima i respecte. Santa Maria de Montserrat, en moments difícils per Catalunya, ha estat un exemple de compromís amb la societat catalana i ha sabut aportar-li motius d’esperança. Ara, quan els moments són delicats per la comunitat benedictina hem de saber retornar, en forma de suport i amistat, tot el bé que ens han fet. Segur que el monestir de Santa Maria de Montserrat sabrà fer allò que s’espera que faci i això permetrà a tots els catalans, més enllà de les seves creences, seguir confiant en aquesta comunitat benedictina quasi mil·lenària.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.