Vés al contingut

“La reconciliació és un concepte prepolític i una realitat prepolítica, i precisament per això. és de suma importància per a la tasca de la mateixa política”. Aquestes són Paraules de Benet XVI en el discurs del passat Nadal del 21 de Desembre.

A molts nivells avui és urgent la reconciliació, personal, social, racial, religiosa, política... Possiblement en el fons de la majoria de conflictes actuals hi ha una carència de aquesta dimensió humana d’esdevenir persones de reconciliació.
Una persona, una col·lectivitat amb capacitat de reconciliació representa tenir la gran qualitat moral de reconèixer les pròpies limitacions, els propis errors, aquella part de la vida mal feta. És absurd creure que encara som innocents, que no errem en res, que sempre els altres són els culpables i que podem defensar els nostres drets sense tenir en compte les responsabilitats i els deures.
Assumir la part negativa responsable de la persona o de la col·lectivitat significa assumir també el preu de la justícia per mirar de refer el mal causat. No n’hi ha prou en afirmar: em vaig equivocar, vaig actuar malament; sense afegir, per la lògica del mateix reconeixement, les conseqüències pertinents.
És des d’aquesta qualitat moral prepolítica que es pot entrar en la negociació, en el pacte, en la confrontació. La vida en si mateixa és conflictiva, sempre està en procés i hi ha confrontació, i hi ha pecat. Aquesta realitat innegable i evident pot portar a la violència, a l’explotació, a la guerra, a tota mena d’abús d’opressió i discriminació ... que va creixent en espiral fins als màxims absurds i els pitjors desastres. En la mida que la reconciliació com a mentalitat prepolítica vagi guanyant terreny en la ment humana i en el sistema de valors positius, ella facilitarà el pacte, l negociació, la trobada i possiblement el perdó que és, sens dubte, un dels cims més elevats de la moral humana.
En aquell important discurs de Benet XVI no es limitava únicament a les consideracions ètiques sinó que aportava una reflexió teològica, molt adequada en els moments que vivim: “ No cedir en la voluntat de la reconciliació: Déu ens va donar l’exemple, i aquesta és la manera d’arribar a ser com Ell, una actitud que necessitem contínuament en el món: avui hem d’aprendre novament la capacitat de reconèixer la culpa, hem d’expulsar-nos del damunt la il·lusió de ser innocents.”
Paraules sàvies que poden tenir múltiples aplicacions a tots els nivells, i especialment en el si mateix de la nostra estimada Església.
Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.