Vés al contingut

La Glòria, aquella gran amiga de la Mònica 03 i que és monja contemplativa, la ve a recollir amb el cotxe del monestir, i totes dues marxen cap a un poble del Montsant. Uns amics els han deixat un apartament per uns dies. La Mònica cal que recuperi la salut, i la Glòria està cansada i necessita repòs. Quasi no han plantejat res més, encara que la trobada en plena quaresma intenta ser una mena de recés de baixa intensitat.

Situades ja en l’apartament, que té un gran finestral que s’obre a la muntanya, i després d’haver anat a comprar a Ulldemolins, quan comença a decaure el dia, La Glòria planteja que aquesta quaresma ha de ser diferent i que ella, que ha rebut una “pregària virtual” que parla de com els rics cada vegada són més rics i els pobres més pobres, creu que aquesta reflexió podria ser l’objectiu del recés. Explica les tres aplicacions que es podrien fer a la situació: diagnòstic, pronòstic i teràpia d’aquesta greu malaltia social. A la Mònica, que s’està animant per moments, li sembla molt bé.

La Glòria, monja contemplativa, està molt ben informada del que passa en el nostre món, però pràcticament no ha sortit del monestir; ben cert, la informació l’ha portat a molta pregària per la gent i pels problemes de la humanitat i els paranys de desfeta natural. La Mònica 03, religiosa activa que ha recorregut mig món, sobretot s’ha entregat en el servei als altres, preferentment als pobres i descartats. Ha pregat, però no tant com la seva amiga, i aquest dies la mou un gran desig de Déu.

El dia següent al matí, després de l’oració dels laudes, han fet un recorregut pels grans problemes de la humanitat:
DIAGNÒSTIC. Després de la desfeta del comunisme i el socialisme radical s’ha imposat el sistema lliberal capitalista cada cop més radical, que afavoreix un progrés tècnic imparable al servei del diner. S’han anat trobant camins per trampejar les transaccions que legalment haurien d’afavorir el desenvolupament humà de la majoria de persones que habiten la terra. Assenyalem: evasió de molts impostos, paradisos fiscals, salaris baixos, contractes temporals, discriminació de la dona, horaris laborals, governs sotmesos, determinació de guanys si pot ser il·limitats...

Durant la major part del dia han estat en silenci. Han sortit a caminar i han presentat aquest diagnòstic a la pregària, al voltant d’aquestes preguntes:

1. Què sents davant de tot això?

2. Participem nosaltres en aquesta desfeta?

3. Quina és la mirada de Jesús?

4. A què ens mou l’Esperit?

5. Preguem, preguem pel nostre món: què fer i què sento?

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.