Vés al contingut

L’Advent i el Nadal són temps de moltes tradicions. Les llums de cada diumenge, els regals, els dinars i sopars, les misses del Gall, els pessebres, els pastorets, els cants, el tió... No podem viure-ho com una rutina, com el que toca; sinó com una experiència espiritual, de família, d’amistats, de comunitat parroquial, d’amor, de mirada universal, de fer feliços els altres, de solidaritat activa i capaç de créixer de cara al 2017. VIURE ARA I AQUÍ. El Nadal 2016 mai més tornarà.

Et sents cansat de tanta oferta, de tant de soroll, de tant fer el que toca... i experimentes interiorment un neguit que va creixent. Ara t’agradaria marxar lluny, arribar a un lloc tranquil, dormir molt i sortir a passejar per una platja solitària. Saps que és una quimera i que la mecànica coneguda i imparable del Nadal, en contra del que voldries, ja és molt a prop. Potser que beguis una copa com a remei immediat. Vaja!! És que potser no hi ha altra sortida?

Sona el mòbil. Una veu convencional et pregunta si estàs content amb la companyia d’electricitat de casa teva, que tenen una oferta molt especial... Has penjat. I ara truques a una bona amiga no convencional i quedeu per anar demà a caminar una mica pel Collserola. Es deu trobar més o menys com tu.

És cert; tot anant pel “camí de les Aigües” la conversa aviat arriba al tema. Ella es para i et diu: Jo pensava el mateix fins fa dos dies i em vaig dir a mi mateixa que no estava disposada a viure un Nadal com el dels darrers anys. Saps quina és la decisió que vaig prendre? Doncs molt senzill: reconvertir la tradició en experiència. Sona una mica a teoria –penses– i li demanes que concreti. Aquestes són algunes de les concrecions de la bona amiga, que has fet teves després d'agrair-li la transparència. No penses seguir-les al peu de la lletra, però sí adaptar-les al teu cas concret.

Regals, els indispensables, sense gastar massa. Pensar en les persones i què els pot ser útil. Poca o molt poca o fins gens de televisió. Abans de participar en una eucaristia, preparació interior i lectura dels textos. Una estona diària de meditació. Sortir a caminar després dels àpats. Visitar les dues tietes grans que viuen soles i estar-hi. Telefonar a la X que s'està a Colònia, amb bon humor i ganes de fer broma. Intentar no discutir de política a les sobretaules. Cada dia el que toca i prou. El que has de fer, fer-ho amb la millor bona voluntat. Altres coses positives que intuiràs sobre la marxa. Intentar de viure el Nadal com un regal, perquè de fet ho és: Déu amb nosaltres, Emmanuel, Jesús.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.