Vés al contingut

Fa poc visitava a una persona molt propera que estava enllitada en un gran hospital de Barcelona. Feia dies que hi era. Les habitacions són dobles i havien anat passant moltes persones. La majoria gent gran. La meva germana em comentava: “hi ha molt de dolor amagat entre la gent gran”.

És cert, hi ha un dolor amagat que no surt a cap diari, ni se’n parla quasi mai. Ferides fondes , més enllà del patiment físic. Amagat i molts cops dissimulat. No sols en les cambres dels hospitals, arreu, com un crit silenciós de protesta per abandonament, marginació, soledat , gana i l’angoixa de repartir la petita paga entre els familiars que han retornat a casa amb les mans buides, per causa d’un pervers i esgarrifós atur.

És com si estiguéssim vivint una guerra silenciosa en mig d’un ambient aparentment normal. Molta gent que passa gana. Un % d’infants mal alimentats, pensions mínimes per mantenir una família, angoixes, paraules dures , trencaments, cases derruïdes, una victòria de la mort en mig de les rebaixes, els sopars inacabables i la corrupció omnipresent.

Si visquéssim en els temps de la cultura clàssica, en una ciutat de l’antiga Grècia podríem dir que els deus del olimp s’estan divertint a costa dels humans. Però avui fem una lectura diferent. Hi ha unes perverses estructures a la nostra societat que si no són controlades democràticament pel poble, pels treballadors i els que porten el pa a la casa,... seguint el seu dinamisme ultra lliberal són portadores de mort per tal de saciar la fam infinita de poder i del diner. La doctrina social de l’Església repetidament les ha qualificat com “estructures de pecat”.

Cada dia noves veus i noves accions desvetllen una societat anestesiada. En general són gestos carregats de compassió, d’aquell “no hi ha dret” que fa moure capacitats, que neixen d’una fe fonda i d’una promesa. Aquests dolor amagat demana ser amorosit, acompanyar, desterrat en el possible, per esdevenir un senyal d’un món nou que està venint en mig d’un dolorós part.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.