Vés al contingut

Poden els escàndols de corrupció afavorir la dictadura?.

A mida que es van coneixent les dimensions de la corrupció política i econòmica hi ha qui pensa que un bon cop de timó dictatorial ajudaria a acabar amb aquesta mena de delictes socials. I també aniran sortint els extremistes de sempre que en un ambient de desastre es poden aprofitar per fomentar les idees totalitàries.

“No n’hi ha un pam de net... tots són iguals... si s’obris el pastel es veuria que tots hi suquen”... I van guanyant terreny una mena de pessimisme social que comporta desengany i desmoralització democràtica.

Des de aquests pessimismes poden sorgir moviments populistes, grups que es prenguin la pretesa justícia pel seu compte i xenofòbies de tota mena... com vertaderes antesales de dictadures més o menys disfressades. També pot ser una bona raó per restar a casa tranquil·lament i desentendres de la cosa pública.

Caldria recordar en primer lloc que totes les dictadures han estat corruptes per molts motius. El més essencial és perquè han segrestat els drets populars i les llibertats. I també perquè sota el seu paraigües la corrupció ha arribat a extrems d’una impunitat total entre els addictes al poder i llurs comparses.

La democràcia en la mida que garanteix la separació dels tres poders i la seva independència, en la mida que respecta els drets i llibertats ciutadanes i fomenta la participació en la política... possibilita la lluita legal i eficaç contra la corrupció. Quan la destapa, quan la jutja, sempre en el supòsit de la presumpció d’innocència, i la sentència en conformitat amb la llei votada en els parlaments, aleshores, és quan manifesta la seva grandesa política.

Evidentment tot el sistema democràtic es fonamenta en l’ètica dels drets i deures de la persona humana i de la societat civil en tots els seus nivells. Les estratègies corruptes són fruit en gran part de la manca d’ètica i d’una forma absolutament inhumana de valorar el bé comú,

Així, doncs, quan com ara s’intenten desfer les xarxes de corrupció es mostra que encara hi ha salut democràtica. Possiblement amb molts virus que intenten gestar malalties. Des de tots els àmbits cal treballar i fomentar les bases ètiques del sistema.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.