Vés al contingut

Han passat uns mesos des que vam viatjar a Itàlia amb el nostre grup de Ruth Travel en descoberta de les tradicions pessebrístiques del món. I ara que estem celebrant els dijous més profunds de la fe, el de la Trinitat i just ahir el del Corpus Christi, torno a pensar en aquells dies i queda tot lligat en el record com si un delicat fil daurat travesses totes aquestes commemoracions en el pensament per donar forma a un sentiment tan profund com real.

El darrer viatge de desembre va ser molt especial, quan més preparava el destí pels nostres viatgers més significat anava prenent el sentit d'aquella experiència. Havíem visitat en anys anteriors moltes esglésies, centres i mercats nadalencs, la segona setmana de desembre anàvem cap a Roma, a Lecce, a Nàpols, a tots aquests llocs sempre teníem present el misteri que de forma tan bonica Sant Francesc va saber fer arribar a les gents d'arreu i que ha perdurat fins els nostres dies, les figuretes del pessebre i el profund sentit religiós. Aquest desembre passat va ser diferent i especial.

El nostre viatge estava pensat per descobrir els pessebres d'una zona, la dels Abruzzi, que havia estat molt castigada pels terratrèmols de feia uns anys, la zona de l'Aquila. Des de Sulmona vam travessar les muntanyes per arribar a uns poblets que no acabaven de posar-se al dia amb els mercats de Nadal, el desembre passat encara la terra havia fet un avís i els firaires que havien de venir de fora no s'havien animat a arribar fins allà. Tot semblava fora de temps, moltes parades buides. La terra allà va donar un avís.

Nosaltres vam anar i allà hi érem, i va ser en aquelles contrades que vam visitar un lloc en el que es conserva una tradició que avui em fa tornar a sentir tot el que em va regalar aquella terra trèmula: Lanciano. El lloc a on es conserva des de fa més de dotze segles el primer miracle eucarístic, i que avui m'agrada pensar i meditar. Al lloc de Lanciano, li ve el nom de la paraula llança, ja que expliquen les seves gents que d'aquí era provinent el soldat romà Longinos, aquell qui va travessar el costat de Crist amb la seva llança. Pels qui heu visitat Armènia, sabeu que els armenis, guarden aquesta punta de la santa llança com un dels tresors més importants de la seva església a la Catedral d'Echmiadzin. Punta de llança que va entrar en contacte amb el cos i la sang de Crist.

Ara que son dies de celebració del Corpus Christi, i tot lo meravellós que signnifica, em ve el record de Lanciano, on a l'església de Sant Francesc es conserva el miracle eucarístic més antic del que es té documentació. I si entreu a la pàgina del santuari trobareu les paraules del rector de la parròquia, amb les que us deixo:

Carissimo Visitatore, il Signore ti dia pace!

Benvenuto nel sito del Miracolo Eucaristico di Lanciano (CH) - Italia

Visionando il sito puoi contemplare quello che Dio ha compiuto per te. Così la tua fede può radicarsi ancora di più nella sua presenza sacramentale e il mistero eucaristico, in parte, può aprirsi per una comprensione maggiore ad accogliere l'infinito amore di Dio manifestato nel suo Figlio Gesù Cristo.

Quello che ti è stato detto fin da piccolo al catechismo sull'Eucaristia, ora lo puoi "vedere" e credere più profondamente.

Puoi anche raccontarlo, perché la "vera carne" e il "vero sangue" non sono solo segni storici di un fatto realmente accaduto, ma miracolo visibile e permanente.

Certamente la tua mente inquieta e dubbiosa - come ogni mente umana - vuole capire, vuole indagare come sia possibile che Dio, nelle fragili apparenze del pane e del vino, si faccia presenza, pane di vita, sacrificio per te.

Caro Visitatore, entra in un clima di silenzio, di umiltà, di raccoglimento, di attesa, perché dinanzi all'Evento che andrai ad ammirare tu possa ricevere e custodire questa memoria di Dio per te. Il Miracolo è un sostegno per credere che il Figlio di Dio, Gesù, è vivente, Risorto nella Chiesa, e che vuole lasciare in te e in ogni uomo un sigillo indelebile di credibilità che non si cancellerà mai più dalla vita di ciascuno.

Questa visita virtuale, in attesa di un pellegrinaggio vero e proprio al Santuario Eucaristico di Lanciano, può arricchirti di immensi frutti spirituali, può far crescere in te un amore più grande verso l'Eucaristia.

Ti auguro che questa "visita" si imprima nel tuo cuore, il suo ricordo sia luce, sostegno nel momento della prova e che tu creda veramente alla Sua promessa: "...ecco io sarò con voi tutti i giorni sino alla fine del mondo." (Mt 28,20).

Che il Signore Gesù, vivo e operante in mezzo a noi, ti benedica.

IL RETTORE

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.