Vés al contingut

Fa unes setmanes vaig escriure que des del món cristià mancava una denúncia més contundent de la corrupció, començant per la més propera. O una crítica més severa a la inanició del poders de l’estat davant el frau fiscal i de les conductes privades que el promouen. O una denúncia dels comportaments indignes –ja siguin legals o il·legals- de tants responsables empresarials, socials o polítics.

foto CatalunyaReligió.cat

Davant d’aquesta urgència trobo remarcable que la Nota de la Conferència Episcopal Tarraconense sobre la crisi econòmica, datada a Salardú, el passat 27 de juliol de 2012, hagi recollit –ni que sigui de la manera ben suau com ho ha fet- aquesta demanda de responsabilitats, com significatiu és el silenci amb la que ha estat acollida aquesta referència. Alguns mitjans es van fer ressò de la referència critica al sistema de finançament que pateix el país, que també conté la nota i crec que de manera prou justificada, però van oblidar-se de tot allò que sonés a corrupció i exigència de responsabilitats.

Citant Benet XVI, els bisbes de Catalunya ens recorden que "No és deure de l'Església definir les vies per afrontar la crisi actual. No obstant això, els cristians tenen el deure de denunciar els mals, de testimoniar i mantenir vius els valors en què es fonamenta la dignitat de la persona i de promoure aquelles formes de solidaritat que afavoreixen el bé comú, perquè la humanitat esdevingui la família de Déu". Més endavant indiquen que cal combatre decididament els brots de corrupció en l’àmbit de les institucions i administracions i apunten a que s’hauria de poder demanar responsabilitats, especialment, a aquells que han provocat desordres financers i especulació.

Sí, malgrat les múltiples dificultats del moment no podem passar per alt aquests comportaments i la seva impunitat que desmoralitza, tant en el sentit ètic com en el anímic, a tota la població. Cal insistir-hi encara que la política espanyola segueixi la via oposada amb mesures com la immoral amnistia fiscal, que tampoc ha assolit els resultats esperats pel govern i que ja ha rebut alguna queixa de les institucions europees.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.