Vés al contingut

Per saber-ne més

1 de setembre

Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació

Compartint amb l'estimat germà Bartomeu, Patriarca Ecumènic, la preocupació pel futur de la creació (cf. Carta Enc. Laudato si', 7-9) i, acollint el suggeriment del seu Representant, el Metropolita Ioannis de Pèrgam, que va intervenir en la presentació de l'Encíclica Laudato si' Sobre la Cura de la Casa Comuna, desitjo comunicar-los que he decidit instituir també a l'Església Catòlica la «Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació», que, a partir de l'any en curs, serà celebrada l’1 de setembre, tal com esdevé de fa temps a l'Església Ortodoxa.

D’aquesta manera, començava la carta del Papa Francesc de fa un any (6 agost 2015) amb la que anunciava la institució d’aquesta Jornada. Amb aquesta iniciativa reforçava el potent missatge de l’encíclica Laudato si' i ens oferia una oportunitat per recordar-la periòdicament. Com dèiem a l’any de la seva publicació, aquesta encíclica és un text cridat a marcar una època a l’Església i de llarg recorregut. A més, la Jornada esdevé una generosa iniciativa ecumènica al unir-se a una proposta dels germans ortodoxes i en destacar –en la mateixa carta- el desig de sintonia amb les iniciatives del Consell Ecumènic de les Esglésies sobre aquest tema.

Amb aquesta Jornada, Francesc vol oferir a cada creient i a les comunitats una oportunitat de renovar el compromís amb la pròpia vocació de custodis de la creació, que ens hauria de ser pròpia, elevant a Déu una acció de gràcies per la meravellosa obra que Ell ha confiat a la nostre cura, invocant la seva ajuda per a la protecció de la creació i la seva misericòrdia pels pecats comesos contra el món és el que vivim.

Els primers de setembre, coincideixen a casa nostra amb el final del període majoritari de vacances estivals i amb l’inici del curs escolar i de moltes activitats que s’hi compassen. Potser no es una data propicia per a grans iniciatives, però fora bo anar-la incorporant al nostre calendari cristià. El Pontifici consell "Justícia i Pau” ens recorda la Jornada i ofereix una proposta per a una hora d’adoració eucarística.

Sigui per aquest mitjà o per qualsevol altra intentem unir-nos a aquesta pregària i anem fent que aquesta celebració anual sigui, com demana el Papa Francesc, un moment intens d’oració reflexió, conversió i assumpció d'estils de vida coherents, en favor de la creació, que vol dir en favor de nosaltres mateixos i els nostres germans.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.