Vés al contingut

No puc estar més d’acord amb el propòsit que es dedueix de l’enunciat d’un projecte legislatiu que s’està tramitant al Parlament de Catalunya, la «Llei de Drets de les Persones Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals i per a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia».

L’entusiasme, però, se’m refreda quan entro en el text de la ponència i es torna desacord en diversos tractaments que es fa de la qüestió al llarg de la proposta de text legal fins arribar al rebuig total en determinats extrems, com ho és, entre altres, el de la “inversió de la càrrega de la prova”. El projecte contempla que davant sospites de discriminació el que cal provar no és que hi ha hagut discriminació sinó que no n’hi ha hagut. És realment una subversió de les normes tradicionals del dret que en aplicar-se només a uns àmbits determinats de les possibles discriminacions esdevé un privilegi més que no pas una protecció davant la discriminació.

Els debats socials es solen fer a cops de titular i, certament, qui pot estar en contra de l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia? Jo no! Jo estic per eradicar aquestes manifestacions de la discriminació i de la intolerància, com de tantes altres que encara existeixen , moltes sense cap protecció legal –a casa nostra-, com l’antisemitisme , sense anar més lluny.

Però una llei és més que un propòsit i la bondat del propòsit no pot eximir d’una crítica si el text no es correcte. El debat sobre el contingut d’aquesta llei ha estat absent i no hauria d’haver estat així.

De fet, el grup de set laics que periòdicament publica unes assenyades reflexions al diari La Vanguardia (Josep Maria Carbonell i Abelló, Josep Maria Cullel i Nadal, Eugeni Gay Montalvo, David Jou i Mirabent, Jordi López Camps, Josep Miró i Ardèvol i Francesc Torralba Roselló), ja ens advertia el 8 de desembre de 2013 sobre aquesta proposta, amb un article que portava un títol ben inequívoc: Un projecte de llei desenfocat. Malauradament, si més no fins ara, les seves advertències no han obtingut el ressò suficient. 

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.