Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Pau i Bé

L’expressió 'Donar a llum la Llum' prové d'un sermó del s. XIII atribuït a sant Tomás d’Aquino (Lux Orta) i la recull al s. XVII la teòloga castellana María Jesús d’Àgreda, altrament coneguda com la santa Teresa del barroc.

 
Ambdós autors l’apliquen al Fiat de Maria de Natzaret. ¿Com ens cal entendre l’expressió mariana: ‘Faci’s en mi segons la teva Paraula’? (Lc 1,38). Segons aquests autors, l’expressió cal entendre-la en relació a la primera Paraula que Déu pronuncia a la Bíblia, això és: ‘Faci’s la Llum’ (Gn 1,3). El llibre del Gènesi ens parla d’un món buit i sense cap ordre. És sobre aquest caos primigeni que Déu pronuncia el ‘Fiat lux’ que dóna inici i sentit a la Creació, però no és fins que cadascun de nosaltres pronuncia com Maria el seu ‘Fiat mihi’ que aquest ‘sentit’ es fa visible i il·lumina el nostre racó de món, el nostre dia a dia. La Creació esdevé co-creació, treball de part conjunt entre Déu i l’home (Rom 8,22), i no és pensable sense la llibertat humana que la fa interlocutora i col·laboradora de Déu.
 
Déu només té una Paraula i en ella està continguda tota la seva Saviesa. Aquesta Paraula, aquest Logos que fa intel·ligible el caos primigeni i també el caos quotidià que ens ve a trobar cada matí, és una Paraula viva: ‘la Llum vingué a casa seva, però els seus no l’acolliren’ (Jo 1,11).
 
‘Donar a llum la Llum’ pressuposa deixar-se impactar per una proposta d’amor que no s’origina en nosaltres, que ens ve de fora i ens interpel·la: ‘Mira, sóc a la porta i truco’ (Ap 3,20). Aquesta proposta ve de la manera més impensada i ens agafa sempre desprevinguts. Implica sempre un risc i només quan ens hem atrevit a arriscar-ho tot reconeixem que és la nostra vella amiga i ve la dolça alegria del retrobament i la meravella que un cop més ens hagi sabut sorprendre.
 
 
 
NOTA SOBRE LA GRIP:
 

La comissió ‘Ètica i medicaments’ de Justícia i Pau ha acceptat de coordinar la Plataforma ciutadana pel tema de la grip A que vaig proposar en una entrada anterior d’aquest mateix bloc. Tinc entès que avui mateix es reuniran i espero poder-vos informar en breu dels detalls.