Vés al contingut

Vilalba dels Arcs, població històrica de la Terra Alta, capital de comanda hospitalera des del segle XV fins el XIX, manté una profunda religiositat ancestral entre els seus habitants. Entre altres celebracions religioses, remarco algunes de que es celebren habitualment i amb solemnitat; el romiatge anual des del segle XV, a l’antiga església de Santa Magdalena, de la desapareguda població veïna de Berrús, la celebració i representació teatral de la Passió pels carrers de la vila per la Setmana Santa amb la participació de tots els vilatans, i la gran devoció popular a la Mare de Déu del Dolors.

Aquest any s’ha celebrat la commemoració del tricentenari de la construcció de la Capella dels Dolors, obra patrocinada i dirigida pel rector de la vila d’aquells dies, el Dr. Gabriel Coll i el seu oncle, el beneficiat, Mn. Pere Coll. Es va començar a construir l’any 1707, fou beneïda el 1718 i acabada el 1722. La gran devoció popular per la Mare de Déu dels Dolors, ha mogut els vilatans i forasters, gràcies a l’acció promoguda pel rector de la parròquia, Mn. David Arasa i la Confraria de la Verge dels Dolors (entitat hereva de les antigues “Esclaves”), presidida per la Sra. Margarida Sampé i que va ser creada formalment l’octubre de 2017 per 12 dones de la població.

Per recordar aquesta efemèride, tan sentida religiosament, s’han organitzat una sèrie d’actes amb màxima i volguda solemnitat. Cent anys més tard, tot recordant el bicentenari que tanta influència hi tingué la família Coll, constructors de l’edifici, emparentats directament amb Sant Enric d’Ossó, s’ha organitzat una gran commemoració religiosa. Entre altres actes s’han celebrat conferències històriques sobre la construcció de la Capella en plena guerra de Successió i una molt complerta exposició amb el nom de “La Capella de la Mare de Déu dels Dolors. Sentiments i vivències” a l’antiga església parroquial de la Mare de Déu de Gràcia construïda pels templers el segle XIII, on s’hi poden admirar centenars de documents històrics –llibres d’actes, història de la construcció, publicacions relatives a celebracions i reformes, llibres de clavers, fotografies, commemoracions, iconografia- recaptats amb la col·laboració popular. Ha estat comissària de la mostra la Sra. Carme Borbonès, expresidenta de Càritas Catalunya i inaugurada pel Vicari General Diocesà, Dr. Josep Lluís Arín.

Els actes que han durant vàries setmanes, han finalitzat amb la processó de la Mare de Déu pels carrers de la vila i la celebració de la Santa Missa, a la mateixa capella dels Dolors del Calvari, presidida pel Sr. Bisbe de Tortosa, Dr. Enric Benavent. Estava acompanyat pel rector de la parròquia, Mn. David, pel monjo de Montserrat, el Pare Lluís Juanós, fill de la vila, i per Mn. Rafel Prades, amb l’assistència de les autoritats locals i de la representant del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre. En entrar a la capella, la vintena de les entitats associatives locals han fet un oferiment floral, diferents parlaments i la distinció a “l’Esclava” vivent més anciana de la població, Vicenta Solé Llop, nascuda el 1920. En finalitzar la missa, el Sr. Bisbe ha llegit el document arribat del Vaticà, “Benedicció del Papa Francesc”, dirigit al rector de la parròquia i als devots fills de Vilalba, recordant, pel moment i per la història, l’efemèride tant significativa per la població. Els assistents, mentre es ballaven les sardanes a l‘esplanada de l’ermita, acompanyats de l’Agrupació Musical de Vilalba dels Arcs, han pogut signar el “Llibre d‘Or de la capella dels Dolors”. Ha estat una extraordinària celebració religiosa que serà recordada profundament entre els vilalbins i vilalbines per la seva devoció a la Mare de Déu.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.