Vés al contingut
Fotografa: Ronald Koeman | Ronnie Macdonald sota llicència CC 2.0

Per saber-ne més

Aquestes paraules podrien ser d’un dels Pares de l’Església dels primers segles del cristianisme, com Sant Cebrià, Sant Ciril de Jerusalem o Sant Lleó el Gran, per exhortar els homes a tornar a Déu. Però també podria ser el títol del missatge d’aquest any, amb el qual el papa Francesc ens convida a viure la Quaresma que avui comencem i que, com sempre, és un camí d’humilitat que fa possible un canvi de vida, és dir, la conversió.

Però aquestes paraules són les declaracions que Ronald Koeman, l’entrenador del Barça, va fer el 8 de gener a Granada abans del partit contra l’equip d’aquella ciutat. Ser humils i fer les coses bé, com va dir molt encertadament Koeman, ajudaria el Barça a guanyar la lliga, la copa i la Champions.

D’una manera semblant al consell que Koeman donava als seus jugadors hi ha el cas de Marc Ferrando, un jove valencià que destaca, i molt, al piano i a la trompeta. Aquest jove de 15 anys de Simat de la Valldigna, tot un geni de la música, va actuar al programa “Bona vesprada” d’À Punt el dimecres dia 10 de febrer. A l’enllaç que m’ha enviat un bon amic, hi ha la magnífica actuació de Marc Ferrando i també les paraules del seu professor, Paco Pérez, que afirmà que per ser un bon músic cal “humilitat”, que ell considerà “imprescindible” i també “molt de treball”.

Per als cristians, ser humils i fer les coses bé també ens ajuda a viure (en aquests mesos tan complicats degut a la covid-19), la conversió en el nostre camí quaresmal per així, “amb una joia plena de deler espiritual”, saber esperar “la santa Pasqua” (RB 49:7), com exhorta Sant Benet als monjos.

No crec que ni Ronald Koeman ni tampoc Paco Pérez coneguin ni hagin llegit mai la Regla Benedictina. Però el consell de l’entrenador als jugadors del Barça i del professor de música a aquest jove simater de ser humils, treballar i fer les coses bé, està en la línia del que Sant Benet demana als monjos en aquest capítol 49 de la seua Regla.

De fet, fer les coses bé, com demanava Koeman als seus jugadors i Paco Pérez a Marc Ferrando, estaria en consonància amb l’exhortació que Sant Benet fa als monjos, quan parla de “guardar la pròpia vida amb tota la seva puresa” (RB 49:2), per tal d’esborrar “aquests dies sants, totes les negligències dels altres temps” (RB 49:3). El bisbe Sant Gregori de Nazianz, en el sermó 39, demana, de la mateixa manera que ho fa Sant Benet, que els cristians procurem “una puresa d’esperit cada vegada més gran”, ja que “no hi ha res que li agradi tant a Déu com la conversió de l’home”. I Sant Joan Crisòstom, en un sermó sobre l’Evangeli de Sant Mateu, on exhortava a socórrer els pobres, ens diu també que “el temple no necessita vestits, sinó puresa d’ànima”.

Però a més de fer les coses bé, Koeman demanava humilitat als seus jugadors. I Paco Pérez deia que la humilitat és “imprescindible” per ser un bon músic. Una humilitat que és una actitud poc freqüent entre les figures de l’esport i menys encara entre els polítics o els actors de cinema. I en els homes d’Església. També Sant Benet, al final del capítol 49, sobre l’observança de la Quaresma, demana als monjos que tot el que “cadascú ofereix, que ho proposi al seu abat i faci’s amb la seva benedicció” (RB 49:8); és a dir, amb humilitat, perquè el monjo no caigui “en la presumpció i la vanaglòria” (RB 49:9), pel que ofereix a Déu en la Quaresma

En el seu missatge amb motiu d’aquesta Quaresma, el papa Francesc ens presenta aquest camí de preparació per a la Pasqua com “un temps per renovar la fe, l’esperança i la caritat”. Per això el papa afirma que “la fe ens demana acollir la veritat i ser-ne testimonis davant Déu i els germans i germanes”. També en aquesta Quaresma, com ens diu el papa, hem de vore “l’esperança com a “aigua viva” que ens permet de continuar el nostre camí”. Finalment, la caritat és viu “mostrant atenció i compassió per cada persona” i per això és “l’expressió més alta de la nostra fe i de la nostra esperança”. En aquesta Quaresma, marcada per la Covid-19, el papa ens crida, sobretot, a “tenir cura dels qui es troben en condicions de sofriment, abandonament o angoixa per la pandèmia”.

“Ser humils” i “fer les coses bé” és un bon consell per als jugadors del Barça, perquè arriben a ser campions de lliga, de copa i de Champions. Com també, ser humil, una virtut “imprescindible” per ser un bon músic i fer un bon treball, és necessari perquè aquest jove de 15 anys arribi a ser una gran figura musical.

Però la humilitat i fer les coses bé, és també un bon programa de vida per als cristians, per viure aquesta Quaresma que avui comencem.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.