Vés al contingut

La Verge Maria no pot donar a llum el Crist total. Fa uns dies, enmig de l’Advent, llegíem a matines una lectura de l’abat Isaac d’Stella on deia això. Mentre preparàvem la festa de Nadal i el naixement del Messies, l’abat Isaac deia en el seu sermó que Maria no havia pogut donar a llum el Crist total.

Maria, la qui l’església anomena oficialment mare de Déu des del segle V, diu el beat Isaac que no ha pogut donar a llum el Crist total. Si per Nadal celebrem el naixement de Crist, el Salvador, el Messies, què deu voler dir el beat Isaac? Celebrant Nadal celebrem que Déu, d’una manera admirable i inexplicable, s’ha fet home en Jesús de Natzaret. I en ell, en Jesús, Déu infinit i etern ha revelat el Crist, el nostre Salvador. Llavors, què hi falta?

El beat Isaac en aquest sermó parla de Maria i de l’església i diu que totes dues són mares de Crist. Maria, sense pecat és mare del cap del cos, i l’església, pel perdó dels pecats és mare del cos d’aquest cap. “Però cap de les dues no pot, sense l’altra, donar a llum el Crist total”.

També diu, com diran els documents del Concili Vaticà II, que el que es diu de la Verge Maria es pot dir de l’església i de cada “ànima fidel”. El que es diu de la Verge Maria, o sigui, mare de Déu, verge, immaculada, santíssima... el que es diu de Maria es pot dir de cada ànima fidel.

I què és una ànima fidel sinó aquella persona que senzillament accepta qui és i l’impuls de Vida que l’habita? Qui és l’ànima fidel sinó tota persona que no desisteix en el seu desig d’estimar i ser estimada? Qui és l’ànima fidel sinó qui és capaç de tornar a començar cada dia en el seu desig de servir un amor més gran?

Celebrem Nadal i celebrant el misteri de Nadal celebrem que el Crist ha nascut de Maria, i també que segueix naixent i vol seguir naixent en cadascun de nosaltres. Tota la creació, tota la humanitat està patint dolors de part, esperant dones i homes que diguin sí a l’amor que els estima i que dient sí, el facin néixer avui en el nostre món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.