Vés al contingut

(Joan Planellas) El doctor Josep M. Rovira Belloso, un dels teòlegs fundadors de la Facultat de Teologia de Catalunya (1968), amb els seus 90 anys que compleix aquest 10 de març, és el teòleg català més important dels moments actuals.

Home d’una atenta sensibilitat sapiencial a l’hora d’acarar el gran tema del misteri de Déu, que ha proposat sempre amb un diàleg exquisit amb la cultura del nostre temps. Ja en un dels seus llibres afirma que tota la seva trajectòria ha consistit en la tasca de pensar, ensenyar i escriure teologia: una tasca ―diu ell― massa complexa davant la brevetat de la vida.

El seu principal cercle d’interès teològic ha estat i és el problema fonamental de la relació de l’home amb Déu. D’aquí que hagi treballat amb tot el seu rigor una teologia sistemàtica que va des de la revelació del Déu de la Bíblia, i la fe que suscita, a l’anàlisi de la teologia com a ciència, tot passant pel coneixement de les fonts del saber teològic i del seu mateix llenguatge, així com la mateixa consideració de la teologia com a factor de la inculturació de la fe.

Abeurant-se a les fonts bíbliques, dels Pares de l’Església i de la mateixa Tradició eclesial, el doctor Rovira Belloso ha treballat com cap altre per a fer palès aquell doble moviment del cor que ha significat el Concili Vaticà II per a la nostra Església: retornar a les fonts i al mateix Evangeli de Jesús per a trobar-hi els continguts i el llenguatge que realment necessita l’avui eclesial.

Amb una fina sensibilitat als factors culturals, socials i eclesials, la seva tasca teològica esdevé referència indispensable per a tots aquells que, avui, a Catalunya, sota el seu mestratge, intentem expressar quelcom del misteri que ens ocupa.

Estimat doctor Rovira: des de la nineta dels teus ulls que ha estat i és la Facultat de Teologia, ad multos annos!

Joan Planellas i Barnosell és degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.