Vés al contingut

Salva Clarós

Bona part de l’al·lèrgia que manifesten els individus de la societat cap els seus governants, i que es tradueix en crítica i rebuig cap a persones que ostenten un poder, cap el mateix sistema polític, les institucions i el marc jurídic que les legitima com instruments de l’organització social, es pot explicar per la dimissió d’aquests mateixos individus de la seva responsabilitat col·lectiva. Podríem dir que el fenomen respon a un estadi força avançat de l’individualisme i l’egocentrisme.

Quan l’individu no acaba de sentir-se urgit a donar resposta al deure o al repte col·lectiu i se’n desentén en alguna mesura, esdevé irresponsable provocant això un malestar que es manifesta en rebuig al poder establert. L’hostilitat és la resposta a una mancança personal. L’origen del malestar que motiva actituds hostils cap a gent que manega poder, ja sigui polític, econòmic, cultural, mediàtic, etc. té origen en la renúncia voluntària a l’escena col·lectiva. L’hedonisme i el materialisme de la nostra cultura occidental porten la persona a desentendre’s del comú davant del particular, fomentant una percepció de la societat com a dret que no va acompanyada del corresponent deure.

Aquestes causes des de la anàlisi d’antropologia social no són les úniques, però convé ser-ne conscients. Hi ha raons més conjunturals que alimenten avui la indignació dels individus i que porten a aquests a carregar contra la mediació política: l’ús esbiaixat del poder. Però la perversió s’explica amb consideracions més de caire moral i de conflicte d’interessos. En conseqüència, la resposta a la indignació actual no pot ser desentendre’s de la política sinó just el contrari.

Per no caure en la ingènua crítica contra la “classe política” cal que les persones ens rearmem en la responsabilitat personal, i rearmament col·lectivament els instruments democràtics de la dialèctica i la disputa del poder. És a dir, tornem a fer política.

Temàtica
Territori
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.