Vés al contingut

img639.jpg

(Manoli Prada) Al gener vam celebrar 10 anys del començament del projecte. La valoració és molt positiva tant per part de les persones participants com per part dels voluntaris i voluntàries.

La necessitat d’aquest projecte la justifiquem perquè s’ha de potenciar l’eradicació de l’analfabetisme, tant absolut com funcional. Al barri de Marianao no hi ha cap equipament que porti a terme aquesta tasca d’alfabetització, tant de persones autòctones com immigrants.

L’ús de l’ordinador i més encara l’accés a Internet facilita el contacte, la comunicació i la informació amb l’exterior, cosa que afavoreix el coneixement i el sentit crític de la realitat.

Volem potenciar la participació activa de las persones en el seu entorn

Creiem en l’organització assembleària perquè potencia la implicació, el protagonisme i la responsabilitat de les persones

La relació i el coneixement d’uns i altres fa un barri més humà, menys anònim. Això és molt important, ja que al nostre barri convivim persones de diferents països i cultures. És fonamental afavorir l’intercanvi i la convivència per tal d’enriquir-nos tots i totes.

En una de les primeres assemblees que vam organitzar al començament del projecte, és va fer una pluja d’idees per proposar què nom portaria el nostre col·lectiu, el grup que proposava SUMA ho defensava argumentant que la suma de l’esforç, la disponibilitat, l’estimació, l’intercanvi... es converteix en multiplicació, perquè sempre que donem rebrem més del que hem donat.

Finalment vam escollir aquest nom: Col·lectiu Suma i és veritat que contínuament estem multiplicant. Vam començar buscant voluntaris i participants per un projecte d’alfabetització, però l’entusiasme, l’energia i les propostes de tots i totes s’han convertit en un col·lectiu de transformació social, perquè no únicament intercanviem coneixements acadèmics, participem de la vida del barri, celebrem la vida i les festes, barrejats gent d’Andalusia, d’Extremadura, de Galícia, de Catalunya, de Nador, de Casablanca, de Tanger, de Asilah, de Sidi...

Al col·lectiu Suma compartim la definició de cultura que l’Unesco va declarar al 1982 i treballem per fer-la realitat dia a dia:

...La cultura dóna a la persona la capacitat de reflexionar sobre sí mateix. És ella la que fa de nosaltres éssers específicament humans, racionals, crítics i èticament compromesos. A través de ella discernim els valors i prenem opcions. A través de ella la persona se expressa, pren consciencia de sí mateixa, es reconeix com un projecte inacabat, posa en qüestió les seves pròpies realitzacions, busca incansablement noves significacions, i crea obres que li transcendeixen (UNESCO, 1982: Declaració de Mèxic)

Actualment el Col·lectiu Suma és la suma de cinc grups d’alfabetització i neolectors (aquests grups abans eren de persones autòctones però ara ja hi ha immigrants que estan també en aquests grups), quatre grups de castellà per a dones magrebines, dos grups de català oral, taller de teatre, taller de ball, taller d’intercanvi de coneixements, coral, guarderia i trenta-vuit voluntaris i voluntàries.

Creiem que de la mateixa manera que les persones necessitem l’oxigen, tenim també necessitat d’escalfor i tendresa, per això gaudim compartint experiències joioses i de les altres. O al menys així ho visc jo.

Manoli Prada

Voluntària del Col·lectiu Suma

(Publicat al número 12 del butlletí Crit Solidari, de l'equip de pastoral obrera del bisbat de Sant Feliu)

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.