Vés al contingut

Mima Sant i Granados

Les diferències entre les persones a l’hora de poder accedir als recursos, no para de créixer i fa que la fractura social, sigui cada vegada mes gran. L’esclat de la crisi ha disparat la desigualtat social tant al Nord com al Sud, la distribució de la renda entre les classes més riques i les més pobres és escandalosa.
 
El deteriorament del medi ambient, les migracions forçades per diferents causes sovint extremes, el desplaçament del camp a les ciutats, fam i guerres enquistades son la conseqüència d’aquestes desigualtats que s’accentuen entre el Nord i el Sud. 

Aquesta situació afecta i agreuja problemes globals als quals hem de fer front els habitants del Nord i els del Sud conjuntament. Calen l’energia, la creativitat, el compromís i els recursos del Nord i del Sud, amb generositat treball i diàleg constant. Els objectius del mil·lenni, només s’assoliran si responen al compromís i la voluntat d’assolir-los per ambdues parts. Massa sovint el Nord mira amb paternalisme i gasiveria per una banda, i amb la gran hipocresia per l’altre, de fer els grans negocis dels oligarques del Nord, acontentant als sàtrapes i corruptes del Sud.

Actualment les ajudes destinades al desenvolupament són una almoina i som ben conscients que les deficiències de la cooperació son moltes. Pocs països destinen realment el tan reivindicat 0’7% i massa sovint els ajuts es fan servir per potenciar el comerç del Nord, o acaben afavorint les classes benestants del països receptors. 
 
Amics d’Ak benn, som ben conscients d’aquesta realitat i es per això que seguim enamorats d’aquest petit projecte: Ak benn, sorgit a una barriada de Dakar, des-del seu dia a dia i la seva realitat. “Ak benn”, aquests bonics mots wòlof que podem traduir com “i un pas mes”, ens esperona a donar aquestes petites passes, al Nord i al Sud conjuntament, que condueixin a caminar en la construcció d’un món més just i sostenible. 
Ens agrada i volem sentir-nos enamorats de la nostra tasca. Nomes des de l’amor rebel i compromès, creatiu i inconformista, farem “un pas mes”, i un altre que encomani un altre.
 
A Dakar, el pas dels joves de ser receptors de formació, a ser voluntaris responsables dels més petits, els ajuda a convertir se en protagonistes del seu propi desenvolupament, a fer-se preguntes, a prendre responsabilitats.
 
A Dakar i a Catalunya, Hem d’aprofundir joves i adults, en la dita wòlof “li nga xam, jangal ko ko”, “el que saps ensenya-ho a un altre”. Donar no només el que em sobra, allò que no em cal. És donar el meu temps, els meus coneixements, compartir la vida. En definitiva arremangar-nos per col-laborar en la construcció d’aquest projecte possible d’un canvi local i global. Nord i Sud, FEM UN MÓN PER A TOTHOM.

 

Ak benn és una entitat animada des de l’any 1992 per Kër Taizé, la fraternitat dels germans de Taizé a Dakar.
Amics d’Ak Benn és la contrapart a Europa. 
Si voleu mes informació: amics-ak-benn@ak-benn.eu i el web www.akbenn.webs.com
mimasant@disset.org

 

 

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.