Vés al contingut

Just quan s’acaba de conèixer que per segon any consecutiu l’Ajuntament de Barcelona ha decidit excloure incomprensiblement del programa oficial la missa de la Mercè, s’han produït alguns moviments en l’àmbit ideològic de l’esquerra molt significatius. Ja es coneixia que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, havia expressat reiteradament la seva admiració pel papa Francesc amb elogis superlatius. Després, Iñigo Errejón es va fotografiar amb l’activista social argentí Gustavo Vera, gran amic del papa, amb l’encíclica Laudato Si' a la mà, com un acte de suport explícit a aquest document que fa una defensa aferrissada de l’ecologia.

Ara, un dels ideòlegs més potents de Podemos i Izquierda Unida, Santiago Alba Rico, ha anat molt més enllà. El filòsof marxista ha formulat unes reflexions, “Sólo un dios puede salvar España”, que haurien de ser llegides amb lupa per tots els anticlericals i antireligiosos que fan mans i mànigues per eliminar el fet religiós de la vida pública. En l’escrit publicat a la revista alternativa Cuarto Poder fa un repàs històric del paper del cristianisme. Des del seu ateisme militant, que no amaga en el seu article, Santiago Alba lloa l’actuació del papa Francesc i el qualifica d’anticlerical anticapitalista i comunista “que no durarà molt” i al qual tothom hauria d’escoltar. I des d’aquestes premisses afirma sense embuts que Unidos Podemos és “el partit més catòlic que existeix a Espanya”.

Segurament aquesta és l’afirmació que més pot cridar l’atenció i generar controvèrsia. Però abans d’aquesta tesi, Santiago Alba fa una esmena a la totalitat a la visió tronada que una part important de l’esquerra encara té de l’Església catòlica. Així, tot referint-se al papa, el filòsof que també es va formar a la Universitat Complutense de Madrid, fa autocrítica i advoca per “alterar la nostra visió contemporània de l’Església i del seu paper històric en un món que s’ensorra molt ràpidament (...) La vella esquerra tenia la URSS, Cuba i Amèrica Llatina; la nova, sense suports geopolítics, només té el Vaticà”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.