Vés al contingut

Pràcticament el mateix dia que es confirmava l’enèsim escàndol en un seminari espanyol –ara el de Granada- es publicava un interessant reportatge sobre un capellà paraguaià que ha estat clau en la destitució del bisbe de la segona diòcesi d’aquest país sudamericà. Regió 7 ha dedicat un ampli espai al cas de Gerardo Mereles, un prevere del Paraguai que va tenir el valor de denunciar el totpoderós bisbe Rogelio Livieres Plano, que va ser cessat fulminantment pel papa Francesc en una de les seves primeres actuacions que van aixecar molta polseguera. El bisbe Livieres va protagonitzar un enfrontament entres bisbes d’aquell país i amb el mateix papa que el va destituir: “aquesta decisió la considero arbitrària i el Papa n’haurà de donar comptes a Déu”. Livieres, de tendència molt conservadora, s’havia caracteritzat per una trajectòria esquitxada de polèmiques, com ara l’encobriment de pederastes, i s’havia oposat amb molta duresa al president Fernando Lugo. Livieres va morir l’any 2015, ja emèrit, després d’una visita especial del cardenal aragonès Santos Abril que va ser clau en el detonant de la crisi que s’arrossegava feia anys.

Doncs bé, tal com explica Regió 7, Gerardo Mereles va patir pressions, amenaces i fins i tot va ser suspès com a capellà, però finalment se’n va sortir perquè els nous aires del papa Francesc van significar que l’expedient de Livieres, com també va succeir en el cas de l’arquebisbe de Saragossa Ureña, sortís del calaix on estava guardat amb pany i clau.

Fa mig any Gerardo Mereles va aterrar a Catalunya, primer a Moià i des d’aquest dissabte és el rector de Sant Joan de Vilatorrada, Rajadell, Fals i Monistrolet. Al mateix temps, el bisbe de Vic, Romà Casanova, li ha encarregat formalment la tasca d’explorar el terreny per a la formació dels futurs seminaristes del Paraguai. Preparar, en definitiva, l’aterratge de nous seminaristes paraguaians a la diòcesi de Vic. Quan desembarquin compartiran missió pastoral amb altres capellans que també han estat importats de fora de Catalunya, procedents en aquest cas de l’Institut del Verbo Encarnado.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.