Vés al contingut

Tothom de certa edat associa la celebració del Domund a la recollida de diners i a una guardiola amb una imatge d’un indígena on els nens dipositaven els donatius per a “les missions”. Els temps han canviat, com diria Bob Dylan, la tasca dels missioners cada cop és més reconeguda per l’extraordinària feina, sovint heroica, que desenvolupen als països pobres. Com la monja catalana Isabel Solà que va ser assassinada a Haití. El seu testimoniatge fa esborronar. Però no és l’única. Convé recordar que prop de cinc-cents missioners i missioneres catalans treballen arreu del món, entre ells el bisbe Lluís Solè Fa.

Aquest any, el Domund se celebra el dia 23 d’octubre. Els organitzadors a l’Estat espanyol, les Obres Missionals Pontifícies, li han encarregat el pregó a... la periodista i agnòstica Pilar Rahola. El pronuncia la coneguda tertuliana i escriptora a la Sagrada Família de Barcelona, acompanyada per Josep Cuní i en un acte presidit per l'arquebisbe Joan Josep Omella. I, com era d’esperar, l’anunci ha suscitat profundes crítiques dels sectors més intransigents de l’Església espanyola. En canvi, a casa nostra, la notícia ha estat valorada amb normalitat i satisfacció, també pels bisbes catalans. Tan forta va ser la polseguera aixecada, que els promotors de la iniciativa van haver de justificar-se tot al·legant que era uns decisió “estratègica i molt pensada. Si el qui parla dels missioners és una persona no creient, té un valor afegit”. Malgrat aquests raonaments ben lògics la caverna ha continuat amb la seva “indignació” contra Rahola i ha recordat que és “atea, partidària de l’avortament i que ha atacat públicament l’Església”. Altres veus han triat la via de l’insult directe: “bacallanera del règim, mentidera, manipuladora, hipòcrita, totalitària”. I encara altres, també des de Catalunya, han arribat al paroxisme: “atea compulsiva i sionista ben untada”.

Davant d’aquest allau de crítiques i insults, Pilar Rahola ha reaccionat amb elegància i ha donat una lliçó a tothom. En una entrevista al setmanari d’actualitat religiosa Vida Nueva Rahola ha confessat que entén les crítiques, “però em sento molt feliç que m’ho hagin ofert. Tinc una relació respectuosa i d’afecte amb molta gent d’Església i un amor profund vers els missioners”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.