Vés al contingut

No és cap secret que el nou estil del papa Francesc topa amb moltes dificultats i que fins i tot una part dels cardenals, que haurien de ser els seus principals col·laboradors, s’hi enfronten obertament. Alguns, com el cardenal Burke, no se n’amaguen. Altres, més murris, no són tan descarats però juguen a la contra. El mateix es podria dir d’una bona part dels bisbes del món, nomenats per Joan Pau II i alguns per Benet XVI.

D’entre els episcopats més refractaris als nous aires, Mèxic i l’Estat espanyol serien dos dels exemples més clars. Per això el mateix papa Francesc en el viatge que va fer a Mèxic el mes de febrer va esbroncar públicament amb paraules molt gruixudes els bisbes d’aquell país "no es necessiten prínceps sinó una comunitat de testimonis del Senyor (...) deixin de fer intrigues d’hegemonia, clubs d’interessos (...) si s’han de barallar, ho fan com els homes, a la cara". Més clar impossible.

En aquest context, el papa ha mogut fitxa i a finals de setembre es va anunciar el nomenament del nou nunci, de només 59 anys, Franco Coppola. En poques setmanes ja ha fet un primer gest molt significatiu: desautoritzar clarament la mobilització dels bisbes mexicans contra el reconeixement del matrimoni homosexual. Una manifestació impulsada pel totpoderós cardenal Norberto Rivera i els sectors més ultres de l’Església mexicana. Tot plegat resulta molt familiar per la concordança que es pot establir entre l’episcopat mexicà i l’episcopat espanyol. Fins fa molt poc els bisbes espanyols actuaven igual. L’any 2005 una vintena de bisbes van assistir a la manifestació convocada a Madrid contra el projecte de llei de matrimonis homosexuals, amb Rouco al capdavant.

Però per canviar el perfil de l’episcopat espanyol s’ha de seguir l’exemple mexicà. El nunci té un paper clau en la presentació de candidats i en la composició de les ternes. Fa molt de temps que es dóna per imminent el relleu del nunci Renzo Fratini, que també s’ha distingit per una gens dissimulada bel·ligerància contra el tarannà de l’Església catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.