Vés al contingut

Algunes persones, inclosos uns pocs creients es pregunten que és això de la vida monàstica, diversos cops han visitat algun monestir de monjos d’alguna ordre, benedictins, cistercencs, etc.

S’hi pot observar diferents estatus, monjo, que vol dir que ha fet la promesa definitiva, prevere, és un monjo que a més es sacerdot, i un altre grup el més petit anomenat oblat, que és una persona que no ha fet la promesa, però que viu amb el monjos, ora et labora juntament.

La majoria d’ordres es regeixen per la Regla de Sant Benet, i ells solament es dediquen a les tasques pròpies d’un monestir, és a dir, neteja, manteniment, cuina, tallers (enquadernació, ceràmica, impremta, etc.) hostatgeria, l’hort, i d’altres tasques pròpies del monestir.

Les pregàries són sempre de sis a set vegades, inclosa la missa conventual, comença de bon mati amb les Vigílies, seguides de les Laudes, Tèrcia, Sexta, Nona, Vespres i Completes, cal afegir-hi al mati o a la tarda la missa conventual, hi ha un temps determinat per cada monjo de “Lectio Divina”, i el “Labora”, és a dir les tasques que ja em mencionat.

Cada dia hi ha menys vocacions, i ben pensat ens adonem que és una vida molt difícil, s’ha de tenir vocació tota, perquè viure els 365 dies de l’any amb el mateix ritme de vida, és molt costerut. A l’altre costat de la balança em de posar la fe en Déu, la de ser fills del Creador, tenir la custodia a cada moment e instant. El gran plaer de saber, el salmista ens diu; “M’adormo en pau així que em fico al llit i em sento en vós segur, només en vós, Senyor”.

Amics si escolteu la veu del Senyor i voleu ser monjo, és una vida molt gratificant, pregar per la vida d’aquest món es una satisfacció plena de goig. Jo vaig algunes vegades a fer vida de monjo, és a dir viure amb ells, practicar el Ora et labora, al Monestir Cistercenc de Santa Maria de Solius, en llevo a les cinc del matí i vaig a la meva cel·la a les nou del vespre. Són unes jornades enriquidores, si voleu provar-ho no us penedireu, truqueu al telèfon 972 837 084 demaneu per l’hostatger, us atendran de meravella i si aneu quedaren bocabadats de la seva senzillesa, la seva austeritat, el silenci, la pau i sobretot l’espiritualitat que rebrà la teva ànima i el teu cor. Que el Senyor et beneixi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.