Vés al contingut

(Joan Aguila) A parer meu, Josep Bofarull. Temps après. Memòria, experiència i compromís és un llibre necessari, un llibre que cal llegir i tenir. Bàsicament per tres motius, els quals queden ben exposats en la mateixa estructura de l’edició d'aquest text sobre l'actual rector de la parròquia de Sant Joan de Valls.

El primer motiu, el de la memòria, emmarca tot un apartat referit a fets que formen part de la nostra història més recent, aquella història, però, que no queda reflectida en els llibres d’història convencionals, perquè és la història de persones mot normals, com ho és Josep Bofarull, de persones que viuen, d’una manera molt discreta, grans esdeveniments heroics. Fóra una gran injustícia que quedessin en l’oblit.

La memòria vital que Josep Bofarull ha rebut li serveix per a bastir el relat del que ell ha viscut. I l’explica amb la voluntat que el lector pugui agafar el relleu en aquest relat.

És exquisit poder llegir quin ha estat el bagatge vital que han transmès persones com els pares de Josep Bofarull, la Rosa i el Tonet. Segurament que és semblant al de molts altres pares, però potser ja era hora que algú es prengués la molèstia de deixar-ne constància escrita.

Val la pena d’entretenir-se en les pàgines que expliquen el seu pas pel seminari, com el va viure, què hi va aprendre de bo i què va aprendre a deixar de banda pel fet que no li va resultar profitós.

El segon motiu, el de l’experiència, configura la part més dinàmica d’aquest llibre. És molt atractiu poder seguir tot el munt d’experiències que ha dut a terme Josep Bofarull al llarg de la seva vida. Per exemple, la seva etapa de joventut, tan idealista i arrauxada, apostant sense miraments per l’Evangeli i implicant-hi un bon nombre de persones, les quals fins i tot es van veure amb cor de formar una comunitat i viure junts...!

Val a dir que el més interessant d’aquestes experiències és adonar-nos de com les ha viscudes ell, és a dir, adonar-nos de la força i de l’autenticitat que es desprèn de l’explicació de totes aquestes experiències que se circumscriuen a àmbits diversos, com ara el de la pastoral o el del seu mateix compromís. Es tracta d’experiències diverses, però viscudes sempre des de l’òptica de ser fidel a l’Evangeli i a les persones que Déu li ha anat posant en el seu camí.

I el tercer motiu, el del compromís, repassa obertament què pensa de la societat en què vivim; què pensa del paper que hi fa l’Església, en aquesta societat; què pensa d’allò que l’Església encara no té ben resolt. També parla, és clar, de tot allò que l’atrau a formar part d’aquesta Església.

Hi exposa, també obertament, els punts forts i febles de la seva opció de vida, sense pudor i amb un llenguatge planer. Una actitud que evidencia que ho viu tot amb normalitat i sense pretensions.

I encara vull assenyalar un altre dels grans atractius d’aquest llibre: el de permetre’ns d’entrar dins el seu fur intern. En aquest sentit, probablement us plaurà de saber quina és la font de la seva espiritualitat: la infància espiritual (santa Teresina de l’Infant Jesús, Charles de Foucauld, René Voillaume, sant Francesc...). A vegades, els capellans no som vistos com a persones gaire espirituals, però de fet ho som, encara que ho siguem d’una forma molt discreta.

Josep Bofarull és evidentment la veu principal en aquest llibre, però hi trobem intercalades les veus d’uns quants amics seus, les quals enriqueixen el relat principal. Són veus d’amics que provenen d’àmbits diferents: la família, laics que coneix molt, preveres, una missionera... Tots plegats responen a l’amistat tal com l’entén Josep Bofarull: una amistat que no creï dependència, sinó que sigui lliure i alliberadora.

En fi, val la pena de conèixer Temps après. Memòria,experiència i compromís, una edició de Núria Ventura publicat a la col·lecció «Prisma» de Cossetània Edicions.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.