Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El 29 de setembre se celebra la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat. És un dia en què la comunitat eclesial pretén ser la veu i testimoniatge del sofriment de milions de persones que es veuen obligades a deixar les seves llars, la seva família, el seu treball, les seves amistats… per a emprendre un llarg camí incert, però amb un únic objectiu, un futur per a viure.

El papa Francesc ens interpel·la en aquesta Jornada Mundial amb un missatge molt revelador 'No es tracta només de migrants'. En la nostra societat veiem amb normalitat parlar de la immigració en termes de globalitat i de forma impersonal, com un ‘problema’ que és aliè a nosaltres, alguna cosa que ens ve més enllà de les nostres fronteres, i per tant, tendim a pensar que no va amb mi. La realitat és que ens neguem a veure que del que del que estem parlant, és de la vida de milers i milers de persones. Persones les vides de les quals depenen fins i tot, de la decisió que la Unió Europea decideixi anar al rescat d'una embarcació que s'enfonsa en el mar Mediterrani, amb persones, famílies, homes i dones, nens i nenes.

El papa Francesc ens obre els ulls a aquesta realitat, no es tracta només de migrants, es tracta de nosaltres, de les nostres pors; por a l'altre, als exclosos, als marginats... a totes aquelles persones que deixem al marge. Es tracta de la nostra humanitat, de la caritat, de posar als últims els primers. No obstant això, la por ens impedeix sortir a la trobada dels nostres germans, vinguin d'on vinguin.

Ens encapsula i acaba per aïllar-nos. Tendim a generar més prejudicis negatius i a instal·lar-nos en el que el papa denomina la cultura del rebuig. Si la persona no s'ajusta als patrons socials, mentals o físics que imposa la nostra suposada societat del benestar, aquell que no respon a l'estereotip establert, tendeix a ser apartat, marginat i definitivament, exclòs.

Desgraciadament, estem assistint a un progressiu rebuig en les nostres societats occidentals, cap a les persones que provenen de determinats continents o països, de cultures o confessions religioses diferents.

Alguns mitjans de comunicació i líders polítics, tant a Espanya com a Europa, fomenten els discursos de l'odi cap als estrangers, escudant-se en una falsa salvaguarda de les nostres fronteres, el nostre territori, cultura, religió i fins i tot del nostre nivell econòmic. Se serveixen dels estrangers per a fer-los culpables del decreixement econòmic, la falta d'ocupació i fins i tot de la mala gestió dels serveis públics.

Davant aquesta situació el papa Francesc ens convida a sumar-nos a la resposta que l'Església planteja davant el repte que suposen les migracions del segle XXI i el seu impacte en la nostra societat. Una estratègia que el papa ens convida a seguir i que es resumeix en quatre verbs: Acollir, protegir, promoure i integrar.

Càritas Diocesana de Lleida, treballa des de fa anys en favor de totes les persones migrants i persones refugiades que arriben a la nostra diòcesi, acollint, escoltant i acompanyant en els seus nous projectes. Fent-los sentir que formen part de la nostra comunitat, promovent el seu desenvolupament com a persones i com a nous ciutadans. Defensant els seus drets allí on els són arrabassats i denunciant els abusos de les polítiques migratòries espanyoles i europees que releguen a l'immigrant a una mera mercaderia de mà d'obra, despullant-li dels seus drets i convertint persones en éssers invisibles per a la nostra societat.

Però el nostre compromís també està amb la nostra societat d'acolliment, les nostres comunitats, parròquies, institucions religioses, voluntaris i voluntàries. Sabem que únicament amb l'ajuda de totes i tots podem posar en marxa l'estratègia que ens planteja el Papa Francesc, SORTIR A la TROBADA. És precisament en aquest dia Mundial del Migrant i Refugiat en el qual ens trobem les persones que acollim i les persones que arriben d'altres països.

Des de Càritas Diocesana de Lleida, volem agrair a totes les persones (migrants i no migrants) que participen d'aquest projecte comú, el seu compromís i la seva constància. I alhora, us convidem a sortir a la trobada i gaudir de les activitats que amb motiu d'aquest dia, organitzem en Càritas Diocesana de Lleida.

 

Sonia Martínez Albiñana

Referent del Programa Atenció Al Fet Migratori de Càritas Diocesana de Lleida