Vés al contingut

Aquests darrers dies estem veient consternats com els estats europeus i Turquia utilitzen milers de persones que fugen de conflictes bèl·lics i de persecucions com si fossin peces vives d’un macabre joc d’escacs. Blanques: Europa, negres: Turquia.

Després d’Auschwitz ja no ens pot sobtar res del pitjor de la naturalesa humana; tampoc ens sorprenen, doncs, els ciutadans grecs que agredeixen i insulten les persones que intenten accedir a Grècia des de Turquia. Ni la policia grega apallissant-les i llençant-les pots de fum. Ni els traficants de persones fent novament l’agost. La responsabilitat en trobar una solució a la situació no pot recaure, però, només en l’estat grec que no té capacitat logística ni mitjans materials per atendre totes les persones refugiades que s’hi adrecen, sinó en el conjunt d’estats de la UE que no han estat capaços, en aquests darrers anys, d’assolir un acord que permeti acollir les persones que es troben ubicades en condicions lamentables a les illes del mar Egeu esperant reubicar-se en algun estat europeu. Ni tampoc, és clar, els milions que es troben a Turquia, a qui han comprat amb milers de milions d’euros perquè facin de guardes i de carcelleres de les que intenten accedir a la UE. I ara, Turquia les utilitza en una cruel jugada: el cavall pot matar la reina: Obro la frontera si no recolzes les meves aventures bèl·liques.

Hem de reiterar una vegada més, l’obligació que té Europa, d’acord amb les convencions internacionals d’obligat compliment, però també dels valors de la solidaritat, la justícia i la pau, que són els que, en bona part, justifiquen l’existència de la UE de cercar una solució que permeti acollir aquestes persones: ancianes, infants, dones, homes de totes les edats, que no fan altra cosa que el que faríem qualsevol de nosaltres en les seves mateixes circumstàncies: fugir de la barbàrie i de la violència i cercar un futur on poder viure en llibertat, pau i justícia.

Europa no pot ser només, com tantes vegades s’ha demanat, l’Europa dels mercaders sinó un espai on es defensin, tant dins com fora de les seves fronteres, el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat i els drets humans.

Deixem els jocs d’escacs a banda i, com a ciutadans europeus, exigim de totes les institucions la immediata solució a les justes demandes de les persones refugiades que pretenen accedir a Europa.

Àngel Miret i Serra, membre de Justícia i Pau

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.