Vés al contingut
Per Montserrat Boixareu .

Joan Baptista, de qui celebrem la festa del naixement el 24 de juny, fou un profeta conegut com el Precursor. Cal no confondre’l amb Joan Evangelista, apòstol de Jesús, el fill del Zebedeu i que seguí Jesús juntament amb el seu germà Jaume. De l’Evangelista se celebra la festa el 27 de desembre i es diu si fou l’anomenat deixeble estimat de Jesús, que a la creu el deixà per fill a la seva mare Maria.

Si Joan Baptista s’anomena el Precursor és perquè es coneix la seva missió com una preparació de la vinguda de Jesús. Joan Baptista visqué principalment als deserts de Judea i la seva missió fou sobretot la crida a la conversió per tal que el poble es preparés per al judici, que creien imminent, del Regne de Déu. Per aquest motiu Joan batejava a la vora del riu Jordà i confessava els pecats. Amb el baptisme de Joan el qui era  batejat rebia un senyal de perdó i tot seguit es comprometia a una vida nova.

El baptisme cristià no és el baptisme de Joan, encara que sí que té un origen en aquest i en el baptisme de Jesús, a qui Joan batejà en el Jordà. Els batejats de Joan, però, no formaren ni volgueren formar cap comunitat de batejats sinó que el seu era només un baptisme de conversió per al perdó dels pecats. El baptisme cristià, en canvi, és nou perquè bateja en nom de Jesucrist, és un bany de nova creació amb el do de l’Esperit que empeny el cristià en una missió cap al futur en Crist i amb el Pare.

L’evangelista Lluc és l’autor de les narracions sobre la infantesa de Joan i de Jesús. Escenes de les quals recullen moltes obres de l’art occidental amb Joan i el nen Jesús.

Els pares de Joan Baptista foren Zacaries, que era sacerdot, i Elisabet, i tingueren Joan en una edat molt avançada. Fou Elisabet la que rebé la visita de la seva cosina Maria quan l’àngel Gabriel ja li havia anunciat el naixement de Jesús. A la salutació d’Elisabet: “¿I d’on em ve, això, que la mare del meu Senyor em vingui a trobar?” (Lc 1, 43), Maria hi respongué amb el que coneixem com el càntic del Magnificat (Lc 1, 46-55).

Joan Baptista, que començà a predicar l’any 27 o 28 dC, morí decapitat per Herodes Antipas.

El Baptista ja va anunciar que mentre ell batejava només amb aigua, el qui havia de venir després d’ell batejaria amb l’Esperit Sant i amb foc.

Joan Baptista, el Precursor, fou un home auster i solitari que passava moltes temporades en el desert i s’alimentava de mel i fruits silvestres. Encara no havia conegut el Messies però ja s’adonava que la gent no havia fet cas de tot el que els havien anunciat els profetes i per aquest motiu els demanava la conversió a una vida més autèntica. La gent no sabia com havien de viure i ho preguntaven a Joan Baptista. Joan Baptista els responia, ja fa més de vint segles, que qui tingués dues túniques en donés al qui no en tenia i qui tingués menjar fes el mateix. Als publicans els deia que no exigissin més del que estava prescrit, i als soldats, que no maltractessin ningú ni fessin falses denúncies, i que s’acontentessin amb la seva soldada.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.