Vés al contingut
Per Francesc Riu i Rovira de Villar .

En alguns ambients avui és arriscat parlar de nova evangelització. Els recels afloren de seguida, i sovint el diàleg esdevé difícil. He arribat a una conclusió: com en altres qüestions d’actualitat, una mateixa expressió és objecte de lectures diferents perquè no ha estat clarament definida des del principi, i el seu significat ha evolucionat gradualment. Talment com succeeix quan les branques d’un arbre fruiter han estat empeltades amb esqueixos d’altres arbres de la mateixa família. Els fruits tenen gustos i aparences diferents.

Hem de ser realistes. Els documents que ens arriben de Roma no solen ser de fàcil lectura, i sovint tampoc no són divulgats de forma adequada. Joan Pau ii i Benet xvi han parlat moltes vegades de la necessitat que l’Església té d’una nova evangelització, però els seus missatges no han arribat prou clarament als destinataris. S’han quedat en el paper, o a la web. Un problema real de comunicació que l’Església encara no ha sabut resoldre satisfactòriament.

Fa la impressió que això és el que ha passat amb l’expressió nova evangelització. Avui dia no tots els bisbes parlen el mateix llenguatge quan s’hi refereixen, perquè ho fan des de perspectives distants o n’accentuen aspectes diferents; tant és així, que sovint els fidels rebem missatges no coincidents, segons el bisbe que escoltem. Per això, avui s’atribueixen a la nova evangelització algunes iniciatives pastorals que no tenen res a veure amb la nova evangelització que el papa Benet impulsa amb tanta valentia com insistència.
Si haguéssim aprofitat el document preparatori del Sínode dels Bisbes (Lineamenta) per divulgar la idea de nova evangelització que allà serà objecte de reflexió, potser ara tots utilitzaríem el mateix llenguatge, i el diàleg seria molt més fàcil: tots parlaríem de la mateixa nova evangelització, encara que les concrecions fossin diferents, atenent a la diversitat de cultures i a les circumstàncies pròpies de cada lloc i de cada poble.
Estic segur que el papa Benet s’hi implicarà plenament, en el Sínode dels Bisbes, i que després escriurà una Exhortació apostòlica donant pautes clarificadores. Ho necessitem.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.