Vés al contingut
Per Maria Rosa Ocaña .
blog-ocaña-sants-innocents

Quan Sant Mateu en el seu Evangeli ens descriu la vinguda dels Reis Savis d’Orient, guiats per l’estrella per venir a adorar l’infant diví que ha nascut a Bet-le-hem, tot seguit ens ofereix un fet terriblement esgarrifós pel personatge que acompanya el relat. Es tracta del rei Herodes que, per temor a perdre el seu lideratge ordena occir a tots els infants menors de dos anys, quan comprova que els Reis han marxat per un altre camí i no li han dit on es trobava l’infant Jesús. És el relat dels Sants Innocents.

Les imatges de la icona representen aquest passatge corresponent a Sant Mateu, és una icona esfereïdora que ens mostra amb cruesa aquest fet sagnant dels sants innocents. Es troba just en els baixos de l’Església de Bet-le-hem, a Palestina. En la icona també veiem representats a Sant Josep, Maria i l’infant en la seva fugida cap a Egipte i, al fons de tot, està Elisabet protegint al seu fill que és Sant Joan Baptista i que també se salva de la tirania, mentre les mares desesperades ploren per la pèrdua dels seus fills.

És una ironia de la vida, quan neix un infant portador de Llum i que és la Vida, precisament per això, tot d’infants varen ser massacrats. Malauradament, els Innocents són tots els innocents del món que de forma despietada moren en mans dels botxins, senyors de les guerres.

Quantes vegades en la vida d’una persona no es reflexiona sobre el fet que existeixi d’una manera tan brutal les actituds humanes que acaben amb la seva pròpia espècie. Com és possible que, a hores d’ara, la humanitat, nosaltres mateixos, no som capaços de viure totalment en Pau. Raons no ens falten. Això ens porta inevitablement a prendre part conscient de la importància de treballar per la pau, primerament la pròpia, la pau interior per poder manifestar-la.

Educar, treballar, crear pactes per obrir espais creatius que demostrin que és possible viure en pau i en harmonia amb el proïsme i amb la natura. Fomentar i donar suport a totes les organitzacions que treballen per la pau.

Recentment s’ha signat el Pacte de Manresa, a conseqüència del fòrum organitzat per 'Religions for Peace', una organització de diàleg interreligiós que intenta donar resposta als reptes globals des de la perspectiva multireligiosa, i treballa en la construcció de la pau, que lluita contra la discriminació de les dones i la degradació del mediambiental. D’especial interès fou les reflexions sobre les crisis de les ciutats i el potencial dels actors interreligiosos per trobar solucions possibles.

I així com totes aquelles iniciatives que donin fruits positius que ajudin a viure en pau, com per exemple les reflexions que va deixar escrites en les seves memòries el bon doctor Moisès Broggi quan escriu: “L’acord és unànime sobre la necessitat que es pugui portar a terme una regulació dels grans problemes que ens afecten a tots, però el gran inconvenient és el factor humà, ja que, en primer lloc, cal trobar aquelles persones capaces de no utilitzar un poder tan gran en benefici propi. Tot això exigeix un canvi profund en la manera de pensar i de fer, en la persona actual, que hauria de saber renunciar al seu propi Jo com a quelcom separat dels altres i de la resta del món.”

Sí, el divendres 5 de gener van passar els Reis Mags d’Orient i van portar il·lusions i regals. Que els nens no perdin el seu somriure i puguin gaudir d’un espai que els porta generositat, amor i adoració al Rei de la Creació, allà on no hi ha més Innocents, perquè s’ha desterrat la tirania.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.