Vés al contingut
Per Maria Rosa Ocaña .

Aquesta la icona tan entranyable descriu el moment de la "Visitació" de la Verge Maria, Theotokos, quan marxà a la muntanya, a una ciutat de Judà, a saludar a la seva cosina Elisabeth. A la icona hi veiem com totes dues estan gestant en el si Jesucrist i Joan Baptista respectivament.

La imatge ens transmet les paraules que escoltem o llegim a l’evangeli de Sant Lluc quan Maria saludà la seva cosina i el seu fetus de sis mesos "saltà d’alegria", així Joan es va fer Precursor del Salvador des d'abans de nèixer i Elisabeth, la seva mare, plena de l’Esperit Sant es dirigí a Maria tot exclamant: "Beneïda sou entre totes les dones i beneït és el fruit del vostre ventre".

Aquest és un fet extraordinari que ens revela la comunicació i comunió existent entre ells des d'abans del naixement. Dos infants que renovaran les lleis de la natura, el Verb (Jesucrist) es fa carn per a la nostra redempció i Joan, reconeixent-lo, anunciarà la profecia: "Prepareu els camins del Senyor, adreceu les seves senderes".

El 24 de juny i segons el calendari liturgic ens disposem a celebrar la Festivitat del Naixement de Sant Joan, Baptista i Precursor. Ell, que en fer-se gran, marxà al desert fins l’any quinze del regnat Tiberi Cèsar amb Ponç Pilat com a procurador de Judea, moment en que la paraula de Déu li va ser adreçada, indicant-li que retornés a les regions habitades per anunciar la vinguda del Salvador, per a “preparar els camins” i exhortar la gent al penediment, batejant-los en el Jordà per la remissió de llurs pecats.

Sí, Sant Joan ens fa reflexionar sobre el propi bateig i la renovació del nostre creixement espiritual, actualitzant la potencialitat del seu significat, sense abandonar allò que, com a cristians, hem rebut a mode d'iniciació i renovació de la persona, ajudant a tenir sempre present que, ell abans de néixer ja va reconèixer el seu Senyor. Ell que és la veu que clama en el desert, pensem en l’actitud hesicasta, que en el silenci més pregon de la nostra intimitat i solitud puguem sentir fins a saltar d’alegria en reconèixer Aquell que ve a batejar-se en el Jordà i que Joan n'anuncia la vinguda entre nosaltres.

També d’aquest encontre, Elisabeth profetitza en veure a la Verge i ella li respon amb el seu admirable Càntic d’acció de gràcies, el Magnificat. No oblidem doncs la gran significació i importància de les dues dones que portaran en el seu si la Divinitat i la Profecia, veritables receptables del do de la gràcia de l’Esperit Sant.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.