Vés al contingut
Per Maria Rosa Ocaña .
blog-maria-rosa-llenguatge-sants

Si un dia aneu a Palma, arribeu a la Plaça de Santa Eulàlia, i entreu a l’Església de Santa Eulàlia, podreu contemplar una icona dedicada a la santa, en una capelleta que està al lateral dret del Temple. És un petit oratori que entrant, s’hi troba en una fornícula una estatueta de la màrtir i, al seu costat, la relíquia que està exposada permanentment.

Si consultem el passat d’aquesta església ens adornarem que va ser construïda en el segle X (any 900) i té una història ben remarcable dins del Regne de Mallorca. Allà va ser coronat com rei de Mallorca, Jaume II, el fill del rei Jaume I i sobirà de la Corona d’Aragó, el 12 de setembre de 1276.

Per coses de la vida i la Providència que ens envolta, sense adonar-nos, un grup de la Fraternitat de Santa Eulàlia de Barcelona, de l’església ortodoxa, tot visitant un dia aquest oratori de l’església de Palma vam pensar una bona idea. “Estaria bé que al fons de la paret, que està buit, hi hagués una icona de la santa, com a senyal fraternal”, vam dir.

Aquesta idea li va agradar a l’hieromonjo Miquel, de l’església ortodoxa de Sant Miquel Arcàngel de Palma del Patriarcat de Sèrbia, que va exposar la iniciativa al rector Antoni Dols, i aquest l’acollí amb satisfacció la proposta.

És així com des de Barcelona es va fer l’encàrrec de la icona al Taller d’Iconografia de Nicu Saftiu i, un cop realitzada la icona el mes de novembre de 2022 es va fer l’entrega d'aquesta. Un acte senzill, ple de sentit i emoció embolcallà la trobada de pregària i posterior col·locació de la icona, en la fornícula preparada expressament per acollir-la.

Santa Eulàlia, una màrtir barcelonesa del s. IV, ens situa en moments de l’església indivisa i allà, retrobant les arrels cristianes, ens sentim acollits en un sol esperit.

Encara ara tenim molt pròxim aquests dies passats en què hem celebrat la Setmana de pregària per la unió dels cristians. En la catedral de Palma (Mallorca) el bisbe Sebastià Taltavull, en un moment de col·loqui fraternal, dirigint-se a l’hieromonjo Miquel, agraí amb aquestes paraules a la Fraternitat de Santa Eulàlia: “L’Església dels Sants no està dividida i, en aquesta ocasió és la Santa Màrtir Eulàlia que ens ho mostra un cop més: l’abandó d’un mateix per servir a Crist ens retorna a la unitat.”

La imatge dels dos sacerdots exposada revela aquest sentit unitari, la pregària conjunta i la presència dels sants fa que es doni un testimoniatge de bona voluntat com una escletxa que deixa entreveure la Llum que ve de dalt i es transforma en Bona Nova.

Totes les bones noves són ben rebudes, per fer d’aquest món un somriure, una complaença que s’endevina en les persones justes i portadores del missatge evangèlic. La generositat i l'hospitalitat es retroben i s’acullen en una abraçada.

Aquest diumenge celebrarem la festivitat de Santa Eulàlia (12 de febrer). Caminant! Si vas per aquella contrada, entra en aquesta església, busca la icona i encén una espelma. Santa Eulàlia, que per la gràcia que li és atorgada, vetlli sempre per tots nosaltres i ens desperti el coratge que, com ella, denunciem les tiranies d’aquest món tot aprenent el llenguatge dels sants.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.