Vés al contingut
Per Maria Rosa Ocaña .

La Teologia és un aspecte necessari i fonamental, si volem aprofundir i contemplar el coneixement de la fe. En la Tradició de les esglésies ortodoxes, tota la Teologia és mística en la mesura en què es manifesta el misteri diví. Mai no s’ha diferenciat teologia de la mística, entre l’experiència personal dels misteris divins i el dogma afirmat per l’Església.

El Metropolità Filaret, ja fa un segle va dir: “Cap dels misteris de la més secreta saviesa de Déu ha de semblar-nos estrany o totalment transcendent, sinó que amb tota humilitat, hem d’adaptar el nostre esperit a la contemplació de les coses divines”.

Un dels referents de l’Església Ortodoxa es el Tractat de “Teologia mística” que s’atribueix a Dionís l’Areopagita, també anomenat, el “pseudo-Dionís”. En el seu tractat distingeix dues vies teològiques possibles: una que es revela amb afirmacions (teologia catafàtica o positiva) i una altre, que ho fa amb negacions (teologia apofàtica o negativa), en el sentit que Deu està més enllà de tot l’existent i és fàcil caure en afirmacions que només comporten limitacions humanes.

Dit això, es testimonia el fet de que, l’estudi forma part del creixement espiritual i que la teologia es el vehicle que ens permet anar una mica més lluny de nosaltres mateixos, perquè és el recull de moltes generacions i que, en especial, hi ha veritables pensadors i savis que ens mostren un camí que ens indica senyals en què nosaltres mateixos podem pensar, viure i experimentar amb la gràcia de l’Esperit Sant.

És per això que és habitual que, abans de començar la classe, es fa una pregària a l’Esperit Sant.. “Rei del Cel Consolador, Esperit de Veritat.... veniu i habiteu en nosaltres...”

En els dies d’avui, intentem viure, el més possible, amb normalitat, dins de la comunitat, i continuar fent allò que es vital i essencial per a la nostra vida i aliment espiritual, malgrat les limitacions d’aforament que se’ns demana que fem, pel bé de tots.

L’escola de Teologia Ortodoxa “Sant Gregori Palamas” es una de les activitats de la “Fundació Ortodòxia”, de Barcelona, que imparteix cursos de Teologia, de forma presencial. També existeix un programa d’estudis on-line, que abasta actualment diferents països com són: Argentina, Brasil, Mèxic, Colòmbia, Equador, Uruguai, Estats Units, Àfrica, Portugal, França, Espanya .... tothom que estigui interessat te la porta oberta. És un pont que permet establir vincles de coneixença.

L'Escola de Teologia Ortodoxa Sant Gregori Palamàs, de Barcelona, viu i treballa sota la Presidència d'honor de S.E. Msr. Luka, Bisbe del Patriarcat de Sèrbia per Europa Occidental, i domiciliada a la Parròquia Protecció de la Mare de Déu de Barcelona. Ha estat centre col·laborador de l’Institut de Teologia Ortodoxa, Saint Serge de Paris i actualment es centre oficial col·laborador del Seminari d’Estudis Eslaus de la Universitat Pompeu Fabra.

Temàtica
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.