Vés al contingut
Ha passat una mica més d’una setmana de la notícia de Benet XVI i la seva propera renúncia el dia 28 de febrer i, per tant, d'un proper conclave per escollir el succesor de Pere. La notícia ha estat rebuda de manera positiva o molt positiva. El gest del Sant Pare ha estat valorat arreu del món com a lúcid, generós, valent i que obre una nova etapa a l'Església catòlica. Diumenge passat, Benet XVI va demanar públicament que el nou conclave representi una nova possibilitat per reorientar l'acció de l'Església en el món.
I en el bell mig d'aquest moment històric de l'Església, i tal com estava previst d'antuvi, el Sant Pare, els cardenals i les autoritats de la cúria romana s'han tancat des de diumenge a la tarda fins a dissabte vinent en el recés de la quaresma. Desafiant el ritme frenètic dels periodistes a la recerca de conspiracions succesòries o d'aquells grups eclesials amants dels passadissos del poder, els prohoms de la cúria estan convocats a meditar i resar.
Durant aquesta setmana, el nom del cardenal Gianfranco Ravasi pren una notable importància. Ell és el director del recés i la persona que dictarà les conferències durant els exercicis. Ahir, el diari La Vanguardia recollia una breu referència als textos públics de les seves reflexions: per a Ravassi, "la meditació serveix per alliberar l'ànima de les coses quotidianes i també del fang del pecat, de la sorra de la banalitat, de les ortigues de les especulacions que, sobretot aquests dies, ocupen ininterrompudament els nostres sentits".

Estic convençut que les meditacions espirituals del cardenal Ravasi poden inspirar el futur del proper conclave. Una trobada molt important de cara al futur de l'Església, que necessita, com demana Benet XVI, una certa reorientació per respondre a la nova situació derivada de la globalització, l'individualisme i el neoliberalisme imperants arreu del món. Una reorientació que hauria, al meu entendre, de seguir l'aggiornamiento començat per Joan XXII, fa cinquanta anys, amb el concili Vaticà II.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.