Vés al contingut
L’any 2011 ens portà, als seus inicis, l’Artur Mas al govern de Catalunya i en Mariano Rajoy – en acabar l’any- al govern d’Espanya. Catalunya i Espanya han canviat de govern com ho han fet la majoria dels països del sud d’Europa: Grècia, Itàlia, Portugal, majoritàriament cap a la dreta. L’any vinent veurem que passarà amb les eleccions presidencials franceses. Malgrat els canvis de signes diferents: ¿sabran aquests nous governs mantenir el model social europeu davant les embranzides dels mercats?
D’altra banda aquest any serà recordat per la primavera àrab. Tunísia, Líbia, Egipte, entre altres països, han vist caure les seves fèrries dictadures i una onada de llibertat i també d’incertesa s’ha estès per tot el Magrib i els països àrabs. En aquests països s’ha desfermat una recerca de llibertat i transparència alhora que els grups islàmics més moderats semblen assolir el major suport de la població. ¿Sabran aquest grups islàmics reconciliar llibertat, democràcia i religió?
Així mateix aquest ha estat l’any del desconcert europeu i la quasi deserció britànica. Després de mesos i mesos de reunions i davant l’incapacitat de resposta de la Unió Europea en relació els mercats financers i els nous centres de poder arreu del món sembla que els líders europeus hagin optat per reforçar la governança europea amb l’excepció britànica. ¿L’any 2012, serà un any d’enfortiment del projecte d’Unió Europea o del seu esquarterament?
Aquest any ha estat també l’any d’enfortiment dels països emergents en la nova escena internacional. Ahir mateix el Brasil substituïa Gran Bretanya com la vuitena economia del món. Rússia, Xina, Índia, Nigèria, Àfrica del Sud, Indonèsia emergeixen com noves potències d’un món multipolar. Així mateix, en un món globalitzat i desregulat, els mercats financers ocupen cada dia un paper més central en el govern del món. ¿Quina governança del món volem construir de cara al futur?
Quatre preguntes per pensar sobre el nostre futur.

Bon Any!

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.