Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Aquest dimarts l’ABC ens regala aquest titular: “El Vaticà censura els avortaments en hospitals lligats a l’Església catalana”. Caram! Si el tema no fos tan greu faria riure més que l’home sense cap de la portada de La Razón de dilluns.

Si es llegeix la notícia amb interès, es veurà que no hi ha cap “censura”, del “Vaticà”, a “l’Església catalana” (per cert, sorprèn de l’ABC el terme Església catalana que sembla que només existeix quan es tracta de fer quedar malament).

La trampa de la notícia està en el destacat, quan diu que “[El Vaticano] manifiesta en una carta que estas prácticas en hospitales catalanes ‘preocupan a la Iglesia Universal”. Tot ve d’un dossier que va enviar un capellà de Barcelona, Costudio Ballester, al Pontifici Consell de Pastoral de la Salut, amb tot de fotocòpies sobre el recurrent tema dels suposats avortaments en alguns hospitals de Catalunya on hi ha implicada l’Església catòlica en la seva titularitat. Fet sobre el qual ja es van pronunciar alguns bisbes en el seu moment.

Ara, mossèn Custodio ha rebut una amable carta que no és més que una protocolària resposta tipus “ho hem estudiat amb atenció”. A partir d’aquí, la carta, que reprodueix parcialment l’ABC, fa tota una sèrie de consideracions generals sobre el tema de l’avortament, que com és d’esperar “preocupa a l’Església universal” però en cap moment dóna per bona la tesi dels avortaments i l’Església catalana, ni molt menys censura ningú.

En tot cas, si hi ha alguna censura encoberta és al mateix mossèn Custodio, a qui convida “dialogar sobre el tema a nivel de la Iglesia local, con los obispos diocesanos interesados y, eventualmente, con los Superiores de las Instituciones citadas en la documentación enviada». Suposo, que aquest diàleg no passa per muntar festivals davant de l’hospital de Sant Pau.

I, segons el resum de l’ABC, la carta vaticana encara diu més: que «en ocasiones ha sido informada sobre esta situación en Cataluña» (o sigui que ja estaven al cas) i que «hemos tenido la oportunidad de hablar con los responsables exhortándoles a averiguar detalladamente lo que ocurre, a fin de que se pueda, lo más pronto posible, buscar soluciones concretas a eventuales problemas individualizados» (és a dir, que en cas que hi hagi algun problema, si es que hi és, es limita eventualment a casos concrets i que ja n’han parlat amb qui ho havien de parlar). D’altra banda, tota la pel·licula de la suposada censura del Vaticà es basa en una suposada conversa informal amb l’arquebisbe Monteiro, a qui suposo ben al cas del què passa a Catalunya i que si té alguna cosa a dir ja sap prou bé amb qui ha de parlar.

Però la pregunta és: què busquen els qui remouen constament el tema? Perquè entre els molts defectes que deu tenir el cardenal Martínez Sistach no crec que hi hagi el promoure l’avortament.

Déu ens en guard si aquests són els amics de l’Església.

PD: Dimecres continuen tocant la mateixa cançó sense que hi hagi més tema.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.