Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Ara mateix em moro de son per culpa de la Terribas. Dijous a la nit, tot i que vaig posar-lo a gravar, no vaig resistir la temptació de quedar-me a veure el reportatge sobre els Legionaris de Crist i l’entrevista a José Sols sobre el tema. Total: fins a les 2 de matinada.

Realment el reportatge “Vots de Silenci” ho mereixia. No és el mateix llegir-ho que veure-ho i més enllà de les necessàries simplificacions que demana el format l’audiovisual, no es recrea més del necessari en la part més escabrosa de la història: la evidència dels abusos a menors protagonitzats per Marcial Maciel. De fet, quan es va tancar aquest reportatge encara no se sabia ni la meitat de la pel·lícula.  

Potser el que més em va sorprendre és que el cardenal Ratzinger no surt del tot mal parat, malgrat estar immers en la maquinària vaticana que va haver d’afrontar el cas. De fet, el documental carrega el mort al cardenal Sodano, secretari d’Estat de Joan Pau II, papa del qual també aixeca serioses ombres sobre la seva actuació. De fet, confirma bastant la hipòtesi que plantejava fa uns dies el sociòleg Manuel Castells.

És un cas que va més enllà d’un problema amb una entitat eclesial, sinó que de fons hi ha un tema de llarg recorregut, com deia bé José Sols en l’entrevista complementaria al reportatge: el model d’Església i la seva forma de govern.