Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Opcions

(Oriol Xirinachs) Assis és una entitat que atén els sensesostre oferint-los esmorzar, dutxa i roba. En el lloc on se’l dona la roba hi ha una cartellet que posa “10 minuts”, referint-se al temps que poden dedicar a triar la peça que volen, per tal de poder atendre tots els qui hi van. Normalment hi passen més estona, ja que els agrada poder triar el que els agrada més. Una de les voluntàries recorda a la companya que els atén que miri de no entretenir-se. La resposta d’aquesta és: “pensa que és l’únic lloc on poden triar”. I poden triar entre aquella roba que nosaltres rebutgem perquè ja n’estem cansats mentre escollim la de l’última moda.

Em fa pensar que no és del tot cert que sigui l’únic lloc on poden triar, però les seves opcions no són les mateixes que les nostres. Nosaltres podem triar si viure a ciutat, a un barri o en un poble; ells només poden triar si dormir en un caixer o en un portal. Nosaltres podem triar si mengem a casa, al restaurant, i en aquest podem triar dins la carta; ells només poden triar si van al menjador social o a les germanes de Calcuta. Nosaltres podem triar si ens assegurem una pensió, o una bona jubilació; ells només poden triar si serveis socials o Càritas.

Nosaltres podem triar si anem o no a missa, i si hi anem, a quina església, a quina hora i quina participació hi tenim; a ells només els quedar estar-se a la porta. Nosaltres podem fer una “opció pels pobres” ells no poden triar de ser-ho, els toca ser-ho, sense haver-ho triat.

Benvinguda aquesta “opció pels pobres”, i més n’hi hagués, però ens hauria de fer pensar aquesta reflexió del teòleg Mollat: «Cada día estoy menos de acuerdo con aquello de la "opción preferencial" por los pobres. Sé que con eso entro en contradicción con muchas afirmaciones tanto del magisterio eclesiástico como de buenos y comprometidos teólogos. Pero pienso que para Jesús los pobres no fueron una "opción", sino un compromiso necesario, desde el amor del Padre por sus criaturas más débiles y vulnerables. Opción suena a que se puede sí o se puede no: y no es este el caso».

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.