Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
El Baptisme de Jesús

(Jaume Duch) Celebrem avui el baptisme de Jesús en l'aigua del riu Jordà. En aquella ocasió es va proclamar la identitat de Jesús, segons el testi- moni qualificat del Pare i de l'Esperit Sant. Jesús és el Messies i el Fill de Déu. L'escena és sorprenent, com tot el que estem celebrant aquests dies del temps de Nadal. Val a dir, però, que totes aquestes escenes tenen una profunda repercussió avui en la nostra vida.

La narració sobre el baptisme de Jesús és difícil d'explicar, ja que forma part de la revelació del misteri de Déu (teofania). L'evangelista Mateu fa recurs a l'estil visionari, és per això que l'escena no cal materialitzar-la gaire, ni reduir-la a pura imaginació. En tenim prou de saber que l'evangelista diu que, en aquella ocasió, va passar alguna cosa que l'autoritza a parlar de l'entronització de Jesús com a Messies i Fill de Déu.

Aquell dia Déu va posar fi a un llarg silenci de segles d'espera. Isaïes, en la primera lectura, assenyala les característiques que tindrà el futur Messies. A l'evangeli ens arriba avui la confirmació: Jesús és el messies esperat i fill de Déu. Ell és qui, per amor, ha fet entrar el món de Déu en el nostre món terrenal. Això no passarà al final del temps, sinó que ja ha passat en la mesura que Jesús ha vingut com a germà per a la nostra salvació.

Hi ha persones a qui els costa molt fer seu el llenguatge evangèlic, a d'altres els és més propi professar la fe en la divinitat de l'home Jesús, fill de Maria. En Jesús trobem el Déu "pels homes" per mitjà de qui ens arriba la salvació. Temps tindrem, durant tot l'any litúrgic, per resseguir els elements encoratjadors de la Bona Nova i assumir les exigències de la fe. Ens caldrà obrir bé els ulls del cor i acceptar generosament, com sempre, l'ajuda i la companyia de la comunitat eclesial.

Aquell dia les paraules del Pare van sorprendre, segurament, els seus oients. Tenien aparença de blasfèmia, així ho van interpretar més endavant els membres del sanedrí en la passió de Jesús: "És una blasfemia que un home es faci Fill de Déu." No pensem, però, que les coses ens siguin més fàcils avui. En honor a la veritat, cal dir que encara ens costa molt comprendre les implicacions de l'amor d'un Déu que s'entrega i ho posa tot al servei de la divinització dels homes.

Nosaltres, batejats en l'aigua i en l'Esperit Sant, hem d'agrair aquest baptisme, i la millor manera de fer-ho és po- sar-nos a seguir Jesús tot convidant tothom a la llibertat dels fills de Déu. El sant Pare Francesc va dir: "El baptisme no és una pura formalitat per tenir els papers en ordre, és comunió amb Déu Pare, per Jesús, i amb l'alè de l'Esperit Sant, per fer realitat el Regne de Déu a tots els homes."

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.