Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Neteja

(Mercè Solé) Quan alguna cosa, de qualsevol mena, es manifesta com a “low cost”, sempre penso que els generosos patrocinadors que abarateixen els costos per fer algun producte accessible són, ben segur, els que hi treballen. Tant si es tracta de roba, com de vols, com de restaurants, com d’habitacions d’hotel. Les ofertes a la baixa solen tenir un rerefons de contractacions precàries, o irregulars, abusives o clarament d’explotació.

En són una mostra les “Kellyes” (Las-que-limpian) que han hagut de fer mans i mànigues per fer-nos conscients que les condicions que es demanen a les cambreres d’hotel solen ser causa d’estrès i de malalties professionals, a banda de rebre sous escarransits. Ho avala l’estudi promogut per la Generalitat que podeu trobar fàcilment a internet (Informe de l’estudi de les condicions de treball del col·lectiu de cambrers i cambreres de pis a Catalunya, 2019), on s’assenyala la manca de prevenció de riscos laborals relacionats a sobrecàrregues d’esforç físic, exposició a productes químics, manca de formació i d’equipaments adequats, exposició a higienes molt deficients... En resum,  ni la llei s’acompleix, ni els inspectors laborals s’hi fan presents.

Els diaris van plens també de les dificultats per trobar cambrers prou formats, però també per les llargues jornades exigides i uns salaris que no permeten subsistir. I no ho permeten, entre d’altres coses perquè l’habitatge, també el dels treballadors de temporada, és cada cop més inabastable. L’altíssim cost d’una habitació en zona turística es menja bona part dels guanys... si és que es pot trobar l’habitació en qüestió, perquè en alguns llocs es lloguen balcons, a falta de res més.

L’altre gran escull per regularitzar i dignificar les condicions de treball de les persones que fan possibles les nostres vacances, és una llei d’estrangeria que impedeix un accés raonable als permisos de treball. L’alta demanda i la impossibilitat de normalitzar la feina, provoquen una economia submergida que obre les portes a tota mena d’abusos i que escamoteja les aportacions fiscals i la cotització a la Seguretat Social.

En la nostra creixent percepció negativa del turisme a l’engròs, hauríem d’incloure-hi la qualitat de les feines que ofereix. També aquí la nostra elecció com a consumidors pot contribuir a dignificar la vida de les persones que treballen en aquest camp.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.